Nederlanders verkiezen werksfeer boven salaris bij baankeuze

21-09-2023 (15:30) - Lifestyle

Twee derde van de Nederlanders (64%) vindt werksfeer het meest belangrijk bij het kiezen van een baan. Dat blijkt uit onderzoek van Alight Solutions naar werknemersbehoeften.

Werksfeer werd vaker gekozen dan salaris (58%), reistijd (38%) en het aantal werkuren (30%). Volgens de bevindingen van Alight zijn dit de belangrijkste factoren bij het kiezen van een baan, gerangschikt van meest naar minst belangrijk. 

Verantwoordelijkheid nemen

Opvallend is ook de nog beperkte rol van groene arbeidsvoorwaarden – zoals een elektrische leaseauto of fietsplan – en diversiteit op de werkvloer. Vooralsnog ziet tien procent van de Nederlands diversiteit op de werkvloer als een belangrijke factor voor hun baankeuze en slechts vijf procent zegt dit over groene arbeidsvoorwaarden. Volgens Esther Segers, senior business development manager bij Alight Solutions: “Wij voorspellen dat het niet meer lang duurt voordat vergroening onderdeel wordt van de CAO’s en wetgeving. Ook werkgevers en werknemers zullen verantwoordelijkheid moeten nemen in het behalen van klimaatdoelen.”

Financiële zekerheid

29 procent geeft aan dat financiële zekerheid voor hen belangrijker is dan werkgeluk en 55 procent zegt dat geldzorgen een reden kunnen zijn om een andere baan te zoeken. Dat heeft ook invloed op de ambities van werknemers: enkel 1 op de 7 Nederlanders vindt promotie belangrijker dan een hoger salaris. Esther: “Werknemers hechten waarde aan hun fysieke en financiële gezondheid en willen zelf regie hebben om benefits te kiezen die aansluiten bij hun behoeften. Bovendien kunnen deze behoeften veranderen als werknemers in een andere levensfase belanden of andere prioriteiten krijgen. Voor werkgevers is het daarom belangrijk om te blijven luisteren naar de behoeften van je werknemers en de gepersonaliseerde benefits aan te bieden die daarbij aansluiten. Zo trek je niet alleen goed talent aan, maar houd je ook waardevol personeel binnen.”