Nieuwe werktrend 'coffee badging' in opmars

15-11-2023 (15:38) - Lifestyle

Een nieuwe werktrend maakt opmars onder werknemers in Nederland: ‘coffee badging’. Uit wereldwijd onderzoek van Owl Labs onder 12.000 werknemers, waaronder 2.000 in Nederland, blijkt dat 41% van de Nederlandse kantoorwerkers hieraan meedoet en nog eens 10% zou het willen proberen.

Daarmee lijkt de koffiehoek voor 51% van de medewerkers dé place to be: coffee badging houdt namelijk in dat je alleen even op kantoor verschijnt om bijvoorbeeld een kopje koffie te halen en je gezicht te laten zien, om daarna weer snel terug naar je thuiskantoor te gaan om je werk te doen. Coffee badging blijkt vooral onder leidinggevenden populair: driekwart van de coffee badgers is manager.

Een vorm van verzet?

Werkgevers die hun werknemers terug naar kantoor dwingen, worden geconfronteerd met allerlei vormen van verzet. Bijna de helft (45%) van de Nederlandse werknemers gelooft dat hun werkgevers hen vragen om vanuit kantoor te werken vanwege traditionele werkverwachtingen, terwijl 63% van de hybride werknemers juist vindt dat ze productiever zijn wanneer ze vanuit huis werken. Coffee badging kun je dan ook interpreteren als een vorm van verzet, waarbij werknemers het bezoek aan kantoor zo kort mogelijk houden. Ze verschijnen lang genoeg op kantoor om een kopje koffie te drinken en hun gezicht te laten zien, om vervolgens weer naar huis te gaan om hun werk te doen.