Veilig fietsen met je hond, zo doe je dat

Veilig fietsen met je hond, zo doe je dat

18-02-2025 (11:06) - Lifestyle

Er bij mooi weer lekker met je hondje op uit trekken: er is toch niets mooiers? Veel mensen zetten hun kleine hondje voorop of achterop in een mandje. Het ziet er zo leuk en gezellig uit. Maar is het wel echt leuk en gezellig voor je hond? En hoe zorg je ervoor dat je trouwe viervoeter onderweg niets overkomt? We geven je graag een paar praktische tips.

Zorg voor een veilig mandje

Het vervoeren van je hondje begint met een veilige fietsmand. Het mandje moet vooral stevig zijn. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat het mandje recht hangt. Voor een hond is het namelijk heel erg vervelend als het in een mandje zit waar je moeilijk in kunt blijven staan. De hond moet zich dan steeds herpakken om niet naar de zijkant te glijden. De rit vergt dan heel erg veel inspanning. Gevolg: een gestreste of uitgeputte hond na de rit.

Kijk ook even goed naar de randen. Sommige manden hebben scherpe uitsteeksels. Je wil niet dat je hond zich daaraan bezeert. Je zou ervoor kunnen kiezen om bijvoorbeeld hoeken af te plakken of af te dekken met een kleed.

Gebruik een mat

Over zachte materialen gesproken: een dikke traag schuim mat is heel handig voor je hond. Het gehobbel over fietspaden en zandweggetjes komt dan niet zo hard aan. Als je hond steeds door elkaar geschud wordt, is dat niet fijn. Een jong hondje is daar overigens beter tegen bestand dan een volwassen hond of een senior.

Zeker als je weet dat je hond lichamelijk iets mankeert, is het gehobbel ronduit pijnlijk. Een zachte mat kopen is dus zeker geen overbodige luxe. Kost wel wat, maar daarmee bespaar je een hoop ongemak.

Parasolletje in de zomermaanden

Ga je met je hondje fietsen in de zomermaanden? Lekker rijden in het zonnetje is heel fijn voor mensen, maar helemaal niet zo fijn voor honden. Wij mensen transpireren en voelen verkoeling van de wind. Dat is bij honden anders: ze hebben geen verkoelend systeem. In de hitte voelen ze zich dus al snel niet lekker, omdat ze het warm hebben. De oplossing: fietsen met een parasolletje over je mand.

Zorg er wel voor dat het parasolletje niet je uitzicht blokkeert. Een fietsrit met de hond moet ook voor jouzelf veilig blijven. Vrij zicht is ontzettend belangrijk. Als het echt warm is, is het hoe dan ook geen goed idee om er met je hond op uit te gaan.

Laat je hond even lopen

Honden houden er niet van om de hele tijd stil te zitten. Houd daarom regelmatig pauzes om even de beentjes te strekken. Het is fijn als je een fles water meeneemt, en een drinkbak. Tijdens de pauzes kan je hond even snuffelen, even wat drinken en bijkomen. Bovendien moet je hond alle indrukken van onderweg even rustig verwerken.

Rondlopen is typisch hondengedrag. Plan ongeveer elke 10 tot 15 minuten een pauze in, en je zult merken dat je hond een stuk relaxter in het mandje zit. Daar doe je het toch voor? Een leuk ritje voor jezelf én een leuk ritje voor de hond. Met de gedachte dat sommige baasjes meer van hun honden dan van mensen houden, is dat een cadeautje voor iedereen.

Niet in een mandje, maar naast je

Een grote hond stop je natuurlijk niet in een fietsmandje. Je kunt je grotere, sportieve hond lekker naast je laten rennen terwijl je fietst. Veel mensen denken dat het verboden is, maar dat is niet zo. Wel moet je ervoor zorgen dat je hond goed vastzit met een fietsbeugel.

Laat je je hond meelopen, plaats je hond dan aan de rechterkant. Op die manier loopt je hond minder gevaar voor auto’s die van links inhalen. Een hond kan ongeveer 20 kilometer per dag wandelen, maar alleen als je eerst met de hond aan zijn conditie werkt, en als het buiten minder dan 20 graden Celsius is.

Denk altijd vanuit je hond

De ene hond reageert beter op samen fietsen op dan de andere hond. Het is iets heel persoonlijks. Let daarom goed op de signalen van je hond. Stresssignalen zijn onder meer gapen, hijgen, ogen sluiten, langzaam knipperen, steeds het hoofd wegdraaien, trillen of piepen, blaffen en janken. Opgevoerde e-bikes kunnen honden grote schrik aanjagen, ze gaan soms heel erg snel. Wees hier dus op bedacht als je samen met je hond gaat fietsen.

Je ziet het ook na de fietsrit: slaapt de hond na de rit de halve dag? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat het veel te vermoeiend is geweest voor je huisdier. Je hond is afgepeigerd en gestrest. Dan is de fietstocht niet iets wat voor herhaling vatbaar is. Denk daarom altijd vanuit je hond. Want samen fietsen klinkt leuk, maar het moet ook leuk blijven. Sommige honden trekken het nu eenmaal niet.