Vrijwilligers ruimen 6.081 kilo afval en 27.854 peuken op van Noordzeestranden

Vrijwilligers ruimen 6.081 kilo afval en 27.854 peuken op van Noordzeestranden

15-08-2023 (19:11) - Lifestyle

Op 15 augustus kwam de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee ten einde. Van 1 tot en met 15 augustus ruimden 1.827 vrijwilligers in dertig etappes de héle Nederlandse Noordzeekust van Schiermonnikoog tot en met Cadzand op.

De stranden lagen ook dit jaar bezaaid met sigarettenpeuken. Vrijwilligers hielden alle peuken apart en telden deze. Door het slechte weer waren er minder strandbezoekers en daardoor minder peuken op het strand. Peuken zijn namelijk een typisch voorbeeld van toeristisch afval. Toch ruimden de vrijwilligers in totaal in vijftien dagen maar liefst 27.854 peuken op. De grootste hoeveelheid vonden ze op het strand van Zandvoort: maar liefst 6.366 stuks. “Dit is maar een fractie van het totale aantal. Te veel mensen gebruiken het strand helaas als asbak, het is dweilen met de kraan open,” stelt Wytske Postma, directeur van Stichting De Noordzee. “Sigarettenpeuken zijn het meest gevonden afval op populaire stranden en zijn enorm schadelijk voor het milieu en de natuur. Eén peuk kan wel duizend liter water vervuilen, bestaat voor 95 procent uit plastic en zit vol giftige stoffen.”

oproep tot rookvrije stranden

Daarom roept Stichting De Noordzee op tot rookvrije stranden om peukenafval tegen te gaan. Postma: “We zijn erg blij dat steeds meer kustgemeentes besluiten om een stuk strand rookvrij te maken. Na het strand van Renesse en Noordwijk, volgen deze zomer Goeree-Overflakkee en Den Haag. Met rookvrije stranden voorkomen we dat peuken op het strand terecht komen. Hopelijk volgen andere kustgemeentes snel.” 

Fotograaf: Jaap Lotstra