Vroegpensioen onder druk door inflatie

Vroegpensioen onder druk door inflatie

24-12-2022 (21:37) - Lifestyle

Mensen die ervan dromen om op jonge leeftijd te stoppen met werken, moeten hun plannen uitstellen of afstellen. Door de hoge inflatie is het benodigde spaargeld hiervoor een stuk hoger. Om in het gewenste jaar te kunnen stoppen met werken is tot wel 17 keer (!) de toch al hoge inleg per maand nodig. Dat blijkt uit berekeningen van BLOX

Wie na 30 jaar werken en sparen mikt op een maandinkomen van €2.400, moet elke maand ruim €1.000 opzij zetten. Gecorrigeerd met het huidige inflatiecijfer is er maandelijks een inleg van bijna €18.000 nodig (zie figuur 1). 

Hoewel de verwachting is dat de inflatie weer omlaag gaat, houdt het CPB er rekening mee dat aanhoudende inflatie van 5% niet ondenkbaar is. Daar komt bij dat rendementen dit jaar flink omlaag zijn gegaan en dat dit voorlopig niet lijkt te verbeteren. Dit rekenvoorbeeld houdt rekening met een gemiddeld rendement van 4% per jaar, een cijfer waar veel beleggers mee rekenen.

Figuur 1: De maandinleg gaat normaal gesproken omlaag als je langer de tijd neemt om tot een doelbedrag te komen. Bij torenhoge inflatie leg je uiteindelijk meer in dan je ooit per maand gaat krijgen. Dit rekenvoorbeeld gaat uit van jaarlijks 4% rendement en een uiteindelijk inkomen van €2.400 per maand.

Financieel onafhankelijk

Het aantal mensen dat ambieert om op relatief vroege leeftijd financieel onafhankelijk te worden is de afgelopen decennia toegenomen. Zo groeide het aantal aanhangers van de zogeheten
FIRE-beweging (Financially Independent, Retire Early) in Nederland en België de laatste jaren fors. 

In lijn met lange termijn beleggingsadviezen propageert deze beweging een zuinig leven en een hoge, vaste maandelijkse inleg. Door het stapeleffect van rente op rente is dat de snelste weg naar financiële onafhankelijkheid. Wie dit nastreeft, hanteert dan ook een strak rekenschema. Die berekeningen staan door afgenomen rendementen en gestegen inflatie nu dus zwaar onder druk. Om vergelijkbare doelen te behalen met een vergelijkbare maandinleg moet de inflatie omlaag tot maximaal 2 à 3 procent en het rendement omhoog tot minimaal 8%.