Winter wonderland in eigen huis

Winter wonderland in eigen huis

02-01-2023 (15:19) - Lifestyle

Er zijn prachtige kerstmarkten en besneeuwde skipistes om te bezoeken, je kunt de koude wintermaanden ook heerlijk knus thuis doorbrengen. Met enkele high tech aanpassingen kun je van iedere woning een plek maken waar de kerstman op de Noordpool jaloers van wordt! Het mooiste van huisautomatisering is dat je er het hele jaar van zult genieten, ook als het juist zonnig en warm is. Hoe je optimaal geniet van winterse dagen met smart home toepassingen leggen we uit op deze pagina.

Knus wonen in de winter

Een slimme thermostaat en verwarming is niet alleen goed voor de energierekening. Zo maakt Somfy slimme radiatorknoppen, dan kun je in de ochtend de badkamer voorverwarmen. Sta je onder de douche? Dan wordt de keuken verwarmd en als je van huis gaat dan schakelt de verwarming automatisch in besparingsmodus. Alle comfort zonder de kosten dus. Dit is nog maar een klein voorbeeld van slimmer wonen met meer comfort. Op Somfy BE zie je precies wat er mogelijk is met huisautomatisering. De mogelijkheden gaan verder dan in de woning, ook om je huis zijn er volop mogelijkheden zoals beveiligingsmaatregelen of een hek dat je vanuit de auto kunt openen.

Kerstverlichting kun je binnen en buiten ophangen, met een slimme stekker maak je zelfs ‘domme’ lichtjes een stuk veelzijdiger. Je kunt dan een timer instellen zodat je niet vergeet de verlichting op het dak in de nacht uit te schakelen. Er zijn feestelijke lampen voor binnen en buiten, let daarbij altijd op de IP-rating. Zo moet de verlichting die spatwaterdicht is minimaal een rating van IP44 bezitten. Wil je zelf binnen ook genieten van de lampjes buiten? Dan open je met een druk op de knop de raamdecoratie, zo kun je ook genieten als er sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen.

Veilig huis in donkere tijden

Als het in de middag al donker wordt dan ben je vaak pas thuis van het werk na zonsondergang. Door de gordijnen in huis eerder te laten sluiten vermijd je inkijk. Daarnaast kun je de verlichting automatisch laten inschakelen zodat de woning er bewoond uitziet. Dit kun je heel eenvoudig instellen met een app of koppel een lichtsensor om dit proces te automatiseren.

In de winterperiode is er minder zonlicht en zul je sneller de gordijnen in huis sluiten. Dan valt de raamdecoratie meer op, kies daarom voor gordijnen die aansluiten op de sfeer van iedere kamer. Het is mogelijk om slimme gordijnen in combinatie met slimme verlichting te gebruiken om de ruimte in een oogwenk om te toveren tot een compleet andere kamer.

Licht buiten dient vooral ter beveiliging. Meer licht betekent minder kans op inbraak. Installeer een beveiligingscamera met automatische melding van beweging. Dan zie je direct of er weldoener met een kerstpakket aan de deur staat of een onverlaat met een koevoet en een balaclava op. Somfy heeft een IP-camera voor gebruik buiten in het assortiment met microfoon en luidspreker. Dan kun je mensen aan de deur te woord staan zonder de voordeur te openen. Dit werkt zelfs als je niet thuis bent via de app, de persoon aan de deur merkt hier niets van.