Zo saust Nederland

29-06-2022 (20:00) - Lifestyle

De zomer is officieel van start en met het zonovergoten weer in aantocht betekent dit voor veel Nederlanders maar één ding: de barbecue kan weer aangeslingerd worden.
 
Volgens driekwart is een barbecue echter niet compleet zonder hier en daar een kloddertje saus, blijkt uit onderzoek* van Deliveroo. Daarom is de maaltijdbezorger in de sausrituelen van Nederland gedoken. Want hoe experimenteel zijn we eigenlijk? 
 

Experimenteren kun je leren

Volgens besteldata van Deliveroo is men gemiddeld zo experimenteel nog niet. De top drie van meest bestelde sauzen op het platform wordt namelijk gedomineerd door Hollandse fritessaus en ketchup. Al is het mixen van verschillende sauzen wel in opkomst: een op de vijf Nederlanders geeft aan een eigen ultieme sauscombinatie te hebben. Mayonnaise met chipotle of sriracha wordt dan ook steeds vaker als add-on besteld op Deliveroo. 
 

Nederland, sausland

Hot sauce volgens een derde een absolute must in huis. Bij de frietjes, poké bowl of barbecue: het kan allemaal. Zo eet 35 procent van de Nederlanders bij de meeste gerechten saus. Ook heeft een op de drie ten alle tijden minstens vijf sauzen in huis. 
 

Saussnobs

Kritisch zijn we ook. Zo hoort de saus absoluut náást het gerecht en is erop uit den boze volgens driekwart van de ondervraagden. Ook verkiest veertig procent steevast een zelfgemaakte saus boven een kant-en-klare variant. En wil je op vakantie niet voor vervelende verrassingen komen te staan (lees: zure mayo)? Dan is je eigen saus meenemen zo gek nog niet. Een op de zes Nederlanders neemt dit dan ook mee in de koffer.
 

*Onderzoek van Multiscope in juni 2022 onder 1.607 Nederlanders