Zwarte Cross 2023 komt met pieken en dalen

24-07-2023 (10:03) - Lifestyle

De 25e editie van festival de Zwarte Cross vond afgelopen weekend plaats in Lichtenvoorde, Lievelde en Vragender.

Er werden 237.500 bezoekers verwelkomd en kende gedurende vier dagen veel hoogtepunten, maar ook een ongeluk en een tijdelijke vermissing.

Donkere rand

De vrijdag van deze Zwarte Cross-editie kreeg een donkere rand door een ongeluk bij een attractie met een valluik. Een bezoeker heeft hierbij letsel opgelopen en werd met de ambulance vervoerd naar het traumacentrum in Enschede. De attractie bleef de rest van het festival gesloten. Op zaterdag werd, na een aantal uren, een persoon teruggevonden nadat de Zwarte Cross haar bezoekers en volgers op social media had opgeroepen te helpen zoeken.

Acts

De donderdag van het festival werd afgesloten met de ‘Night of the Nozems’, een avond vol stunts, motoren en meezingers in de Megatent met onder andere surprise act Lee Towers. De Londense act Bastille bracht vrijdagavond een enorm publiek bij het Hoofdpodium in vervoering. Zaterdag lieten The Opposites de festivalwei kolken en verzorgde Wolfmother na hun show op het Hoofdpodium een verrassingsoptreden voor 150 rockers in Café Harder. Literair Verhalencafé Het Ezelsoor verwelkomde onder andere schrijvers Marcel van Roosmalen en Lale Gül. Op zondag sloten de zingende stukadoors van Goldband het Hoofdpodium af. 

Klein en intiem

Ook voor liefhebbers van kleinere en intiemere optredens was er genoeg te zien en te horen. Zo danste Vincenzo Turiano van Introdans een mannelijke interpretatie van De Stervende Zwaan op de Theaterweide, begeleid door harpiste Lavinia Meijer en cellist Detmar Leertouwer. Op de crossbaan werd motorcross-topsport afgewisseld met een stoet ludieke praalwagens.

Winnaars cross

Op vrijdag mochten in de Calimero-klasse crossers Jay Groeneveld, Marcio van de Laars en Madden Visser de eerste, tweede en derde prijs in ontvangst nemen. In de 125 cc-klasse was de top 3: Damien Knuiman, Roan Tolsma en Senna van Voorste. ’s Zaterdags werd de eerste prijs in de 250 cc-klasse gewonnen door Kay Karssemakers, gevolgd door Boris Blanken en Kjeld Stuurman. In de 500 cc-klasse kwamen Henry Jacobi (DE), Mathys Boisramé (FR) en Noah Ludwig (DE) als winnaars uit de bus. In de nieuwe Ladiesklasse won zondag Lotte van Drunen, gevolgd door Malou Jakobsen (DE) en Lucy Barker (GB). In de 85CC werd de top drie: Dex Kooiker, Dean Gregoire en Timo Heuver.