Jongeren omarmen massaal social app BeReal

18-08-2022 (14:00) - Media

Inmiddels is er al het nodige over het nieuwe en maatschappelijk bewuste BeReal gepubliceerd.
 
Dankzij GXL DAM van GfK weten we snel een totaaloverzicht van het digitale landschap te creëren, inclusief nieuwe spelers zoals BeReal en de groei (of krimp) van andere digitale platformen.
 
In de maand juli heeft sociale media platform BeReal reeds 15% van de 13-24 jarigen bereikt. Jongeren blijken hiermee massaal de app te omarmen en een alternatief, 'gezond' digitaal sociaal medium te zoeken. Ter vergelijking: TikTok had begin 2020 een bereik van 20% in deze doelgroep, dus de groeipotentie is er.
 

Oudere gebruikers

Wat verder opvalt is dat er (nog) nauwelijks oudere gebruikers (35+) zijn, terwijl dit bij de andere sociale media platforms wel het geval is. Voor Instagram is zo’n 37% van de online bereikten in juli 2022 jonger dan 35 jaar. Voor TikTok is dat 44%, Snapchat 73% en voor BeReal is dat maar liefst 91%.
 

TikTok

TikTok kent al jaren een sterke groei in gebruik onder jongeren. In juli van dit jaar is het bereik extra hoog door onder andere het live aanbieden van de wedstrijd tussen Ajax en PSV om de Johan Cruijff Schaal door ESPN; in de laatste week van de maand lag het unieke bereik van TikTok op nagenoeg 2 miljoen unieke personen (leeftijd 13 jaar en ouder). Ook Snapchat heeft weer een stijgende lijn in bereik onder jongeren in juli 2022.
 

Gebruiksfrequentie

Van de BeReal gebruikers was 60% 10 dagen of vaker actief in de maand juli, dat is vergelijkbaar met Snapchat gebruikers. Voor Instagram en TikTok ligt de gebruiksfrequentie wat lager, respectievelijk 45% 10+ dagen en 25% 10+ dagen. Deze laatste is vermoedelijk te verklaren dat juist door het aanbieden van de live ESPN-wedstrijd Ajax PSV er veel incidentele gebruikers naar TikTok getrokken zijn die het gemiddelde omlaag halen.
 

 

 


Bureaus

Marketing

Economisch