‘Liever reclame voor en na dan tijdens tv-programma’

30-10-2013 (08:16) - Media

Onderzoek naar de onderbewuste invloed van de positie van een tv-commercial op de effectiviteit, toont aan dat televisiecommercials tussen programma’s effectiever zijn dan programma-onderbrekende reclame. Ook blijkt dat de positieve emoties die de tv-zenders van de publieke omroep oproepen, zorgen voor een toename van de effectiviteit van tv-reclame. De resultaten komen naar voren uit ‘brain scanning’ onderzoek van Neurensics, in opdracht van Ster.
 
Als tv-commercials worden uitgezonden na afloop van een programma blijkt dat meer positieve emoties worden geactiveerd dan als dezelfde commercial tijdens het programma wordt vertoond. Schouderblokken zijn dus effectiever dan programmaonderbrekende blokken. Programmaonderbrekende reclame wordt evenwel niet als irritanter ervaren, maar roepen minder positieve emoties op.
 
De andere bevinding is de impact van de tv-zender op reclamewerking. Ons brein ervaart positieve emoties bij het zien van de logo’s van de publieke zenders Nederland 1, 2, en 3. Dit gevoel straalt af op de commercials vertoond op deze zenders. Een gevoel dat nog eens sterker wordt naarmate men langer naar de zender kijkt.
 
Niet alleen de reclame zelf, de positie van het reclameblok en de zender hebben impact op de effectiviteit van een tv-commercial. Ook het programma zelf is van invloed. Een programma kan ervoor zorgen dat positieve emoties over een tv-reclame toenemen en de negatieve emoties afnemen. En anders dan wellicht de mening van ons bewustzijn, heeft het aantal reclameminuten per uur géén invloed op de effectiviteit van een tv-reclame in ons brein.
 

 


Ster

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.

Bureaus

Marketing

Economisch