'Moslima' nu te beluisteren via alle podcast platforms en op NPO Radio 1

16-05-2022 (11:51) - Media

Het radiodocumentaire-tweeluik 'Moslima' is een persoonlijke en urgente zoektocht van beeldmaker en onderzoeker Cigdem Yuksel. Samen met radio- en podcastmaker Maartje Duin onderzoekt Cigdem hoe de beeldvorming van ‘de moslima’ door de jaren heen is ontstaan en hoe zij dat beeld kunnen veranderen. 
 
Een vormeloze jas, bloemetjeshoofddoek, lopend op de markt met een boodschappenwagentje, op de rug van afstand met lange lens geschoten. Het bekende beeld van ‘de moslimvrouw’ in de Nederlandse media versterkt het stereotype van de geïsoleerd levende, slecht geïntegreerde, nauwelijks Nederlands sprekende vrouw. Cigdem en haar generatiegenoten herkennen zichzelf, hun moeders en oma’s hier niet in. Waar zijn de foto’s van moslima’s aan het werk, op een terrasje met vriendinnen, een gezin op museumbezoek?
 
In 'Moslima' gaan Cigdem en Maartje langs bij fotografen, beeldbank ANP en beeldredacteuren van kranten om te kijken hoe het beeld minder eenzijdig kan worden. Zij spreken experts op het gebied van beeldvorming, die vertellen hoe het beeld van ‘de moslima’ in het westen is ontstaan, met nadruk op het Nederland van na 9/11.
Beeldvorming, zo wordt duidelijk, is een gelaagd systeem waarin elke speler een verantwoordelijkheid heeft. Lukt het Cigdem om anderen daarvan te overtuigen? Hoe verander je als eenling een systeem dat al decennia bestaat.

 


Bureaus

Marketing

Economisch