Aan de slag als zzp’er in de zorg

Aan de slag als zzp’er in de zorg

07-02-2024 (12:24) - Mensen

Als je dit artikel leest, dan denk je er waarschijnlijk over na om als zzp’er te gaan werken in de zorg. In loondienst werken heeft natuurlijk een aantal voordelen vergeleken met het ondernemerschap, maar als zzp’er kun je meer de regie behouden over je eigen tijd. Er kiezen daarom ook steeds meer mensen voor deze manier van werken. Maar hoe doe je dat precies, aan de slag gaan als zzp’er in de zorg? In dit artikel leggen we het je uit!

Stap 1: de juiste diploma’s

Zonder diploma’s kun je niet werken in de zorg. Dat is maar goed ook, want zorgpersoneel heeft soms letterlijk het leven van anderen in hun handen. Dan is het belangrijk dat het personeel de juiste opleidingen heeft gevolgd en weet wat het doet. Als je uit een andere branche komt en de overstap wilt maken naar de zorg, dan zul je dus eerst voor de juiste diploma’s moeten zorgen.

Stap 2: de juiste registraties

De zorg is een branche die te maken heeft met behoorlijk strenge regels. Je kunt dus ook niet zomaar beginnen met werken als zzp’er. Je zult je eerst op een aantal plekken moeten registreren. Natuurlijk moet je je aanmelden bij de Kamer van Koophandel. Dat geldt voor alle ondernemers. Maar als ondernemer in de zorg moet je je bijvoorbeeld ook als nieuwe zorgaanbieder registreren en moet je beschikken over een VOG. Je kunt dit proces overigens ook uitbesteden aan een derde partij. Uiteraard komen daar kosten bij kijken, maar je bent er dan wel zeker van dat alles goed geregeld wordt.

Stap 3: je prijs bepalen

Als zzp in de zorg kun je zelf bepalen hoeveel je per uur betaald wilt krijgen. Je bent tenslotte ondernemer, en als ondernemer ben je vrij om je eigen tarieven te bepalen. Tegelijkertijd heb je wel te maken met marktwerking. Dat houdt in dat als jij te veel geld vraagt voor een opdracht, de opdrachtgever kan kiezen voor iemand anders die een minder hoog tarief vraagt. Bij het bepalen van je prijs moet je dus bedenken waar je tevreden mee zou zijn, maar tegelijkertijd rekening houden met de tarieven die anderen vragen. Ga je hier namelijk te ver boven zitten, dan wordt het lastiger om aan opdrachtgevers te komen.

Stap 4: opdrachten zoeken

Als je de administratieve dingen achter de rug hebt en je hebt je prijs bepaald, dan is het tijd om op zoek te gaan naar opdrachtgevers. Er zijn online een aantal platforms voor zzp zorg te vinden waar opdrachtgevers en opdrachtnemers elkaar kunnen vinden. Vaak moet je hiervoor wel betalen, maar het kan de investering waard zijn. Je kunt ook kiezen voor detachering, omdat je dan niet zelf op zoek hoeft te gaan naar opdrachtgevers. Zeker in het begin kan dit ervoor zorgen dat je snel kunt beginnen met verdienen, want op eigen houtje klanten vinden is vaak