Dansers Het Nationale Ballet genomineerd in Danser van het jaar verkiezing Critics' Choice 2022

05-10-2022 (12:00) - Mensen

In de Critics’ Choice van het danstijdschrift Dance Europe over het internationale dansseizoen 2021-2022 wordt Het Nationale Ballet beloond met 21 vermeldingen in de verschillende categorieën waaronder Danser van het jaar, Beste gezelschap, Directeur van het jaar, Première van het jaar en Uitmuntende dansprestaties.

Eerste solisten Olga Smirnova en Young Gyu Choi zijn beide genomineerd in de categorie Danser van het jaar. In deze categorie nomineert een internationale jury in totaal twaalf topdansers van over de hele wereld. De Critics’ Choice 2022 is samengesteld door een twaalfkoppige jury van redacteuren die schrijven voor Dance Europe en andere internationale (dans)publicaties. Drie leden van de twaalfkoppige Critics’ Choice jury noemen Het Nationale Ballet Gezelschap van het jaar en directeur Ted Brandsen Directeur van het jaar.

Uitmuntende prestaties

In de categorieën Uitmuntende prestatie door een vrouwelijke danser en Uitmuntende prestatie door een mannelijke danser zijn er eervolle vermeldingen voor Maia Makhateli in Raymonda, Anna Ol in Trois Gnossiennes en Adagio Hammerklavier, voor Olga Smirnova in Raymonda en Voorbij Gegaan, Edo Wijnen in Concertante, Giorgi Potskhisvili in Two Gold Variations en Young Gyu Choi als Abd al-Rahman in Raymonda.

Beste premières

In de categorie Beste premières wordt Raymonda van Rachel Beaujean maar liefst drie keer genoemd. Ook Lucifer Studies van Toer van Schayk en Anatomy of Light van Wubkje Kuindersma krijgen een vermelding. 

Publieksprijs

Alle genomineerde dansers in de categorie Danser van het jaar dingen mee naar de publieksprijs. Het publiek kan de hele maand oktober stemmen door de naam van hun favoriete danser te mailen naar media@danceeurope.net onder vermelding van hun naam en/of telefoonnummer. Stemmen kan ook door dezelfde gegevens te versturen via sms naar +44(0)7542770072.