Prijs van Verdienste bij Nederlands Balletgala 2022 voor Jozef Varga

Prijs van Verdienste bij Nederlands Balletgala 2022 voor Jozef Varga

03-11-2022 (09:00) - Mensen

Stichting Dansersfonds ’79 heeft zijn jaarlijkse dansprijzen bekendgemaakt. Prijs van Verdienste gaat dit jaar naar de Tsjechische danser Jozef Varga, die afgelopen zomer na vijftien jaar zijn danscarrière bij Het Nationale Ballet beëindigde (maar tijdens het aanstaande Nederlands Balletgala van het Dansersfonds nog één keer te zien zal zijn in Hans van Manens iconische ‘ballet voor twee’ Trois gnossiennes).

De Prijs van Verdienste 2022 voor Jozef Varga en de overige prijzen worden uitgereikt tijdens het Nederlandse Balletgala op maandag 14 november 2022 in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Het Nederlandse Balletgala wordt dit jaar opgedragen aan adjunct-artistiek directeur van Het Nationale Ballet Rachel Beaujean.

Uit het juryrapport

“Jozef Varga was meer dan een alleen fysiek uitstekend functionerend danser – hij was een heel krachtige toneelpersoonlijkheid, bescheiden maar zeer aanwezig. Geen wonder dat hij diverse prijzen won bij buitenlandse balletcompetities, vaak als gast optrad tijdens internationale balletgala’s en dat hij in 2010 de Alexandra Radius Prijs kreeg toegekend.”