Wat zijn de meest voorkomende vormen van gehoorverlies?

Wat zijn de meest voorkomende vormen van gehoorverlies?

05-09-2022 (11:59) - Mensen

Gehoorverlies komt voor in verschillende vormen. Waarvan er een viertal het meest voorkomen. denk je dat je perceptief gehoorverlies hebt? Of een andere vorm? Lees dan vooral verder.
 

Conductief gehoorverlies of geleidingsverlies

Eén van de meest voorkomende vormen van gehoorverlies is geleidingsverlies. Dit wordt ook wel conductief gehoorverlies genoemd. Deze vorm van gehoorverlies wordt met name veroorzaakt door problemen die zich voordoen in het midden- of buitenoor. Geleidingsverlies kan gemakkelijk ontstaat, mede daardoor komt het relatief veel voor.
 
Een geblokkeerde gehoorgang veroorzaakt door oorsmeer kan soms al de oorzaak zijn. Maar ook een oorontsteking, verkoudheid of allergie kan de oorzaak zijn. Deze vormen van geleidingsverlies zijn relatief licht en daardoor ook snel te verhelpen. Echter is er ook kans op fundamentele redenen, waardoor het probleem zich langer voordoet. Deze vormen, zoals veroorzaakt door misvormingen, beschadigingen of tumoren, zijn lastiger tegen te gaan.
 

Denk je dat je perceptief gehoorverlies hebt?

Perceptief gehoorverlies is een andere vorm van gehoorverlies die ook veelvuldig voorkomt. In tegenstelling tot conductief gehoorverlies ontstaat perceptief gehoorverlies vaak geleidelijker. Hierdoor wordt het vaak pas later opgemerkt. Geregeld wordt perceptief gehoorverlies pas opgemerkt als communicatie en het verstaan van geluiden al hard achteruit gegaan zijn.
De oorzaak van perceptief gehoorverlies is vaak ouderdom. De haarcellen die zich in ons binnenoor bevinden slijten naarmate we ouder worden. Hierdoor geven ze het geluid steeds slechter door. Zo heeft één op de drie mensen van boven de 65e te maken met gehoorverlies. Maar ook blootstelling aan harde geluiden of ziektes kunnen aan de wieg staan van perceptief gehoorverlies. In tegenstelling tot conductief gehoorverlies herstelt perceptief gehoorverlies vaak ook niet. Een gehoorapparaat kan in dit geval uitkomst bieden, klik hier voor meer informatie.
 

Gemengde vorm van gehoorverlies

Het is ook mogelijk om aan een gemengde vorm van gehoorverlies te lijden. Dit wordt ook wel gemengd gehoorverlies genoemd. Gemengd gehoorverlies houdt een combinatie van de componenten van perceptief- en conductief gehoorverlies in. Hierdoor kun je op twee manieren last hebben van je gehoord. Over het algemeen kan de conductieve kant van het gehoorverlies behandeld worden. Vaak is dit met de perceptieve kant echter niet het geval. Hiervoor zal ook eventueel een gehoorapparaat nodig zijn. In veel gevallen is een behandeling voor vormen van gehoorverlies aan te raden, om verergering tegen te gaan.
 

Gehoorverlies achter het oor

Een alternatieve vorm van gehoorverlies is het zogenaamde retrocochleair gehoorverlies. Hiervan spreken we als gehoorverlies zich voordoet achter de cochlea. In dit geval speelt het gehoorverlies zich af in de hersenen of in de gehoorzenuw. Daarom wordt er ook wel gesproken van gehoorverlies achter het oor. Deze vorm van gehoorverlies kan hardnekkiger zijn dan de andere, zojuist besproken, vormen van gehoorverlies. Ook helpt een gehoorapparaat niet tegen deze vorm van gehoorverlies. Hierdoor is het van belang dat je tijdig overlegt met een hoorspecialist wat te ondernemen.
 

Welke vorm van gehoorverlies heb jij?

Het is lastig zelf te achterhalen aan welke vorm van gehoorverlies jij zelf lijdt. Misschien leidt je wel helemaal niet aan gehoorverlies zelfs. Daarom is het altijd belangrijk wanneer je vermoedens hebt van gehoorverlies tijdig aan de bel te trekken en langs te gaan bij een specialist. Een hoorspecialist kan je direct helpen en je vertellen onder welke vorm van gehoorverlies jij lijdt en zodoende vertellen wat de beste optie is. Middels onderzoek kunnen zij namelijk direct achterhalen over welk soort gehoorverlies het gaat.