Spelen met de werkelijkheid

29-10-2019 (10:12) - Personal Growth

De werkelijkheid is het product van onze creativiteit en kent alleen de beperkingen en problemen die we haar zelf meegeven.
 
Zo adviseerden wij ooit een bank die heel trots was op het feit dat ze de beste waren. Over de beste worden hadden ze een aantal jaar gedaan. Er zat nl een trauma onder dat ze in het verleden niet altijd even serieus genomen waren door hun collega-bankiers. Nu was, na hard werken, dit roemruchte feit werkelijkheid geworden. In elke brochure een in iedere publicatie stond deze veroverde claim. Iets om samen trots op te zijn?
 
Wij herinnerden de bank aan het feit dat ‘de beste zijn’ in deze tijd een wat dubieuze erkenning was. Wonderlijk vonden wij dat er niemand was die behoefte had om deze werkelijkheid uit te dagen. Kom je verder met de wetenschap dat je de beste bent? Wat doet dat eigenlijk voor je? Kun je dan stoppen met werken?
In dezelfde periode verschenen er onderzoeken over de waardering van klanten voor alle individuele banken. De hoogste NPS rating van boven beschreven bank was 5,9 (NPS=net promotor score: Zou u deze bank aanbevelen aan iemand die u kent?)
 
Fijn om ‘de beste’ te zijn, maar wat zegt die 5,9 nou echt? We geloven zo sterk in onze zelfgecreëerde waarheid, dat we in onze eigen illusies, onze overtuigingen en bedrijfscultuur zijn gevangen. Je begrijpt, het vervolg van de sessie werd wel interessant. Hoe bouwen we binnen dit bedrijf onze eigen grootsheid?
 
Lachend speelden we die middag dat we niet de beste waren (op basis van onderzoek), maar dat iedereen ons minimaal een 8 gaf voor betrouwbaarheid en relevantie. Wat daarvoor moest gebeuren was lichtjaren verwijderd van ‘de beste’ blijven, volgens de sector. We nemen veel te snel aan dat de wereld is zoals we haar ervaren en dat de dingen zijn zoals ze zijn. Negeer, relativeer of ontkracht de status quo. Zo blijf je spelen met de werkelijkheid.

Jenny Elissen 
Auteur from big ideas to giant leaps