Op de Zwarte Cross gaat geen druppel bier of regen verloren

Op de Zwarte Cross gaat geen druppel bier of regen verloren

11-07-2025 (12:01) - Sustainable

De vierdaagse minisamenleving van de Zwarte Cross is naast een groot feest ook een reusachtig waterexperiment. Regen, afvalwater, urine of gooibier: vanaf deze Zwarte Cross blijft het allemaal onderdeel van Project WijWater, het circulaire watersysteem in en onder het grootste festival van Nederland.

Beeldcredit: Bart Heemskerk

Waar in 2024 waterkwaliteit centraal stond, draait het in 2025 om waterbeschikbaarheid en -beheersing. Extreem weer, van stortbuien tot langdurige droogte, stelt het festival en de regio namelijk voor nieuwe uitdagingen. Project WijWater strijdt middels een reeks opvallende experimenten voor een waterpositieve balans. Het doel voor de toekomst is om al het water dat tijdens het festival geconsumeerd wordt, via slimme systemen binnen het gebied te houden.

De initiatieven op het festivalterrein op een rij:

- Afvalwater wordt lokaal gezuiverd en weer geloosd op het festivalterrein.
- Urine wordt bewerkt om er meststoffen uit te winnen, wat nieuwe perspectieven biedt voor kringlooplandbouw.

Tijdens het fesitval wordt er onderzoek gedaan naar:

- Slimme drainage onder het festivalterrein die regenwater afvoert waar het overlast veroorzaakt en de bodem vochtig houdt tijdens droge periodes.
- De 'Glasbak': een ondergrondse waterbuffer die dient als natuurlijk opslag, zodat het festival ook bij een ontrekkingsverbod over voldoende water beschikt.

Waterbesparende technieken die al op de Zwarte Cross worden toegepast:

- Toiletten worden doorgespoeld met oppervlaktewater in plaats van drinkwater.
- Waterbesparende toiletten, zoals je ze kent uit het vliegtuig.
- De PowerShower: een krachtige, razendsnelle douchebeurt die tot wel 90% minder water verbruikt dan een reguliere douchebeurt.
- De Dixi, die is waterloos en daarmee duurzamer dan je misschien denkt.

Kennis verspreiden

De innovaties die worden getest op de Zwarte Cross zijn breed toepasbaar. De uitdagingen waar deze festival-minisamenleving mee kampt, gelden ook voor stedenbouw, landbouw en industrie. De kennis en ervaring wordt dan ook gedeeld met waterschappen, drinkwaterbedrijven en overheidsinstanties in andere regio’s: Amsterdam met DGTL en Sail en Noord-Brabant met Decibel en Awakenings.

Betrokken bij WijWater zijn: Green Deal Circular Festivals, Drinkwaterbedrijf Vitens, Waterschap Rijn en IJssel, Waterschap Vechtstromen, Ministerie Infrastructuur & Waterstaat, Samenwerking Water Achterhoek+, Gemeente Oost Gelre, NieuWater, De WaterBank coöperatie, De Twentse Golf, Waterstromen, Water4All, Altop Products, Bronbemaling.com, Feestfabriek Alles Komt Goed, Jotem Water Solutions, Nijhuis Saur Industries, Royal Eijkelkamp, MTD.