PLUS realiseert plasticreductie voor vleeswaren
De verpakkingen van de vleeswaren ‘Puur van Smaak’ en vegetarische vleeswaren krijgen een onderlegger van karton in plaats van plastic.
Dankzij deze aanpassing is er per verpakking 60 procent minder plastic nodig. Rond oktober worden de verpakkingen van de ruim zestig producten in fasen verduurzaamd.
Aangescherpt verpakkingsbeleid
De verduurzamingsstap past binnen het aangescherpte verpakkingsbeleid van PLUS. Dat draait om vier doelstellingen, te realiseren in 2025: 20 procent minder verpakkingen, 95 procent recyclebaar, 50 procent recyclaat in plastic verpakkingen en hernieuwbaar waar mogelijk. De stap om plastic schaaltjes bij vleeswaren en vegetarische vleeswaren te vervangen voor kartonnen varianten past binnen de ambitie om waar mogelijk hernieuwbare materialen te gebruiken.
Kleiner, lichter, dunner
Ben van Dorp, category manager bij PLUS: “We kijken continu of producten zonder verpakking verkocht kunnen worden. Kan dat niet, dan kijken we of verpakkingen kleiner, lichter of dunner kunnen en of een verpakking zonder plastic mogelijk is. Bij de vleeswaren ‘Puur van Smaak’ is dat het geval en kiezen we nu voor kartonnen onderleggers. Voor de kwaliteit van het product maakt het geen verschil, voor het milieu des te meer; we besparen er jaarlijks 225.000 kilo plastic mee.”
PLUS heeft de afgelopen jaren al veel stappen gezet om het gebruik van plastic te verminderen. Zo zijn verpakkingen van onder meer vers gebak, noten, tapas en salades en van vers vlees de afgelopen jaren al aangepast.