Chipbedrijven onder druk door lancering Chinees AI-model

Chipbedrijven onder druk door lancering Chinees AI-model

27-01-2025 (13:00) - Tech

De lancering van het Chinese open source AI-model DeepSeek heeft wereldwijd een flinke schok veroorzaakt in de chipindustrie. Het model presteert op hetzelfde niveau als technologie van Amerikaanse bedrijven zoals OpenAI en Google, maar volgens de Chinese startup is het ontwikkeld met een fractie van het aantal chips dat normaal nodig is. Dit zet vraagtekens bij de tot nu toe onbetwiste rol van dure, krachtige chips in de wereld van AI.

Op de Amsterdamse beurs zagen chipmachinemakers ASML, ASM en Besi hun aandelen respectievelijk met 9%, 12% en 11% dalen. In de Verenigde Staten ging Nvidia, het boegbeeld van de AI-revolutie, in de voorbeurshandel met 12% onderuit. Dat komt neer op een waardeverlies van bijna $500 miljard. Wereldwijd verloren technologiebeurzen zoals de Nasdaq 100 en Stoxx 600 samen ongeveer $1.000 miljard aan waarde, aldus Bloomberg.

Sancties stimuleren innovatie

DeepSeek zegt zijn modellen te hebben ontwikkeld met oudere generaties chips, een direct gevolg van Amerikaanse sancties die de export van de nieuwste technologie naar China blokkeren. Hoewel deze sancties bedoeld zijn om de AI-ontwikkeling in China te vertragen, lijken ze juist innovatie te hebben aangewakkerd. "Noodzaak is de moeder van innovatie," vertelde Srinivas Srinivas in een interview, CEO van Perplexity, die benadrukte dat de beperkingen Chinese ontwikkelaars dwongen efficiënter te werken en nieuwe oplossingen te vinden.

Twijfels over aanpak

Toch is niet iedereen overtuigd. Er zijn vermoedens dat Chinese bedrijven, zoals DeepSeek, via omwegen toch toegang hebben gekregen tot de nieuwste chips. Dit roept vragen op over hoe hun technologie precies tot stand is gekomen. Analisten denken dat deze situatie het traditionele idee – meer computerkracht betekent betere AI – mogelijk kan veranderen.

Gratis en toegankelijk

Wat DeepSeek ook bijzonder maakt, is dat hun AI-modellen gratis te gebruiken zijn. Dit staat lijnrecht tegenover bedrijven zoals OpenAI, dat $200 per maand vraagt voor toegang tot zijn meest geavanceerde model. Hoewel de veiligheid en betrouwbaarheid van DeepSeek’s modellen ter discussie staan, kan deze aanpak Amerikaanse bedrijven aanmoedigen om efficiëntere en goedkopere alternatieven te ontwikkelen.

De doorbraak van DeepSeek kan grote gevolgen hebben voor de chipindustrie. Als het daadwerkelijk mogelijk blijkt om krachtige AI-modellen te bouwen met minder geavanceerde chips, kan de vraag naar dure technologie afnemen. Dit zou fabrikanten en leveranciers van chipmachines hard kunnen raken. Analisten adviseren daarom om aandelen van chipbedrijven te verkopen en in plaats daarvan te investeren in internetbedrijven.

Cruciaal moment

Het nieuws over DeepSeek komt op een strategisch moment, aangezien grote techbedrijven zoals ASML, Microsoft en Apple deze week hun kwartaalcijfers publiceren. De doorbraak van de Chinese startup kan druk zetten op hun groeiverwachtingen en investeringen in AI, en mogelijk een nieuwe richting voor de industrie bepalen.


FD.nl