Slechts 55% van werkende Nederlanders verstuurt beveiligde e-mail

05-01-2023 (11:11) - Tech

Maar 55% van de Nederlandse werkenden met een kantoorbaan geeft aan weleens een beveiligde e-mail te hebben verstuurd. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Doe het veilig of doe het niet’ onder ruim 1.000 werkende Nederlanders met een kantoorbaan.

Het onderzoek is uitgevoerd door Pointsharp, leverancier van e-mailencryptiesoftware Cryptshare. Dat werkenden niet vaker kiezen voor een beveiligde e-mail wanneer zij (gevoelige) informatie versturen, kan komen doordat zij dit teveel gedoe vinden. 37% geeft namelijk aan dat beveiligd e-mailen hem erg omslachtig lijkt.

Vierde plek

Er is in elk geval geen gebrek aan kennis over beveiligd e-mailen. Driekwart (76%) weet namelijk wat versleuteld e-mailen inhoudt. Toch valt dit communicatiemiddel buiten de top drie, wanneer Nederlandse werkenden aangeven welke middelen zij gebruiken om extern informatie of gegevens uit te wisselen:

1. Gewone e-mail (77%)
2. Teams (26%)
3. De post (24%)
4. Beveiligd e-mailen (20%)

Wanneer het gaat om het delen van grote bestanden, kiest 48% (bijna) altijd WeTransfer. Dan weten ze in elk geval zeker dat de e-mail en het bestand bij de ontvanger aankomen.

Intern uitwisselen

De top drie van intern informatie uitwisselen - dus binnen de organsatie:

1. Gewone e-mail (82%)
2. Teams (49%)
3. WhatsApp (26%)

Beveiligd e-mailen wordt door 15% gebruikt.

Onvoldoende bewust

Lucien Barink, General Manager Benelux bij Pointsharp, leverancier van e-mailencryptiesoftware Cryptshare: “Het valt mij altijd op dat veel bedrijven alles op alles zetten om hun informatie intern goed te beveiligen. Ze huren een cybersecurityspecialist in en schaffen de duurste software aan. Wat ze echter vaak vergeten is dat informatie ook buiten de organisatie gedeeld wordt. Mailtjes met privacygevoelige informatie kunnen makkelijk onderschept worden door kwaadwillenden en data kan daarmee zo op straat komen te liggen. Ook werknemers zijn zich hier onvoldoende van bewust, omdat het geen onderwerp van gesprek is binnen organisaties.

Zo zien we vaak dat wanneer er wel systemen zijn om informatie beveiligd te versturen, deze door werknemers omzeild worden om bijvoorbeeld tijd te besparen. Wanneer zij meer inzicht krijgen in de gevaren die het extern delen van communicatie met zich mee kan brengen, kan ik me niet voorstellen dat beveiligingsmaatregelen moedwillig worden omzeild. Het credo dat werkgevers dan ook naar hun medewerkers moeten uitdragen is: doe het veilig of doe het niet.”