Tech-startup DuckDuckGoose van TU Delft haalt 1,3 miljoen euro op voor detectie deepfakes

Tech-startup DuckDuckGoose van TU Delft haalt 1,3 miljoen euro op voor detectie deepfakes

11-06-2024 (10:55) - Tech

De tech-startup DuckDuckGoose heeft € 1,3 miljoen opgehaald in haar eerste investeringsronde.

DuckDuckGoose ontwikkelt detectiesoftware om deepfakebeelden en -spraak te ontmaskeren. 

‘We zijn heel blij dat investeerders de mogelijkheden zien van onze software. Bankfraude, sextortion, opruiing, maatschappelijke polarisatie. Wie kwade bedoelingen heeft, kan met deepfakebeelden veel schade aanrichten. Maar met onze software kun je deepfake ontmaskeren’, stelt ceo Parya Lotfi van DuckDuckGoose, een voormalige TU Delft startup. 

Afgelopen week werd de overeenkomst getekend door het impact investeringsfonds SI3 van Shaping Impact Group en Ctrl+Alt+Invest, die samen € 1 miljoen in de startup steken. Eerder dit jaar stapten al Aruma Ventures, Graduate Entrepeneur en Kwetter in voor gezamenlijk € 300.000.

Opinie bepaald door valse frames

"In het SI3 fonds is een veilige samenleving een onderscheidend argument. DuckDuckGoose draagt bij aan een veilige samenleving door te voorkomen dat beeldvorming bij het grote publiek wordt bepaald door valse frames", stelt Jamy Goewie, partner van het sociale investeringsbedrijf Shaping Impact Group.

"Zowel financiële partijen, overheden en bedrijven, inclusief (social) media, hebben een oplossing nodig om de wildgroei aan deepfakes tegen te gaan", aldus Lennard Zwart van Ctrl+Alt+Invest.

ID-fraude

Lotfi: "We zullen de investering gebruiken om onze positie in de wereld van digitale identiteit te vergroten. We maken onze technologie ook schaalbaar zodat we later efficiënt de toepasbaarheid ervan kunnen uitbreiden naar andere use cases zoals non-consensual deepfake adult content, nepnieuws en deepfake telecommunicatie. Het is een software kat-en-muisspel. Door de inzet van a.i. weten kwaadwillenden steeds betere versies van deepfakesoftware te ontwikkelen. Het is aan ons ze een stap voor te zijn en te blijven."

Veiligheidsdiensten

De startup werkt voor banken en verzekeraars wereldwijd en ook onze eigen Tweede Kamer om mogelijke gemanipuleerde beelden van Kamerleden onderzoeken. Daarnaast is het Nederlands Forensisch Instituut vaste opdrachtgever en doen internationale veiligheidsdiensten en het Amerikaanse ministerie van Defensie regelmatig een beroep op de deepfakespeurders.