Kampportretten van Bep Rietveld te zien bij Flehite
Ontdek de aangrijpende verhalen en kampportretten van Bep Rietveld in een nieuwe tentoonstelling bij museum Flehite. 'Het Indische Licht' van historicus Erika Prins. Deze intrigerende portretten werpt een diepgaande blik op het leven van Rietveld en haar medekampgenoten tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië.
Bep Rietveld (1913-1999), dochter van meubelontwerper en architect Gerrit Rietveld en leerling van Charley Toorop, schilderde en tekende haar hele leven portretten en stillevens. Na een stukgelopen huwelijk reisde zij in 1938 naar Batavia om daar een nieuw leven te beginnen. In de Tweede Wereldoorlog kwam zij met haar kinderen in de verschrikkingen van verschillende Japanse interneringskampen terecht. Daar maakte zij met minimale middelen portretten van met name kinderen en haar medekampgenoten.
Zoektocht naar kampportretten
Op de website van Bep Rietveld en via Facebook werd vanaf 2018 een oproep gedaan portretten te melden die door Bep tijdens de Japanse bezetting gemaakt werden. Dertig van deze portretten waren te zien in de expositie in Museum Flehite in 2020. Na deze drukbezochte tentoonstelling en na de uitzending van de NOS-documentaire over de zoektocht naar de kampportretten, doken er nog eens 15 tekeningen op. Deze zijn nu ook te zien in Museum Flehite.
De tentoonstelling is te zien van 5 maart 2024 t/m zo 12 mei 2024