Light on Labs verkent de grenzen tussen keramiek, glas, print en biobased

31-01-2024 (16:14) - Bucket list

Kunnen keramiekmakers iets met 3D-mallen? En hoe krijgt een beeldend kunstenaar die met glas wil werken daar iets op gedrukt? Ai Hashimoto, Hanna Kooistra, Lydia Fraaije en Manita Kieft, vier makers met een uiteenlopende achtergrond van kunst tot design en architectuur, experimenteren dit voorjaar met grensoverstijgende technieken.

Onder de noemer ‘Light on Labs’ verkennen ze tussen 1 en 7 april bij twee van de vier makersplekken Cor Unum, Glaslab Den Bosch, Grafisch Atelier Den Bosch of SPARK Lab in ’s-Hertogenbosch de mogelijkheden om print, glas, biobased of keramiek te combineren. Tijdens deze experimentele werkperiodes is het publiek welkom.

Open Lab

In de eerste week van april wordt er een route uitgestippeld tussen de vier labs, waar je de kunstenaar zelf aan het werk ziet. Op iedere locatie kun je daarnaast een presentatie bekijken met stalen, proefdrukken en prototypes. Dichter bij het creatieve maakproces kom je niet. Bezoekers ervaren met eigen ogen de magie van het maken. Want hoe kom je van niets tot iets? Alles begint met een idee dat door verbeeldingskracht tot leven komt. De techniek en het materiaal kunnen bepalend zijn voor de uitwerking van dat idee. Dit zie je terug in het multimediale werk dat de makers creëren. Juist de kruisbestuiving tussen de verschillende technieken belooft vernieuwende kunstvormen op te leveren. Tijdens de open lab-periode zijn er ook kunstenaarsgesprekken, workshops en rondleidingen. Zowel interessant voor vakgenoten van de vormgevers en kunstenaars als voor liefhebbers van design, ambacht en kunst.

Impuls voor het makersklimaat

’s-Hertogenbosch is een van de weinige Nederlandse steden waar verschillende makersplekken op loopafstand van elkaar te vinden zijn en die zich op landelijk niveau weten te onderscheiden. Met ieder een eigen expertise vormen Cor Unum, Glaslab Den Bosch, Grafisch Atelier Den Bosch en SPARK Lab een belangrijke humuslaag voor de cultuur in de stad. Cor Unum is een keramisch atelier waar keramiek van nationaal en internationaal gekende ontwerpers wordt vervaardigd. GlasLab Den Bosch is een eigentijds glasatelier dat professionele kunstenaars en designers uitdaagt om zich te bekwamen in ambachtelijke en innovatieve glasbewerkingstechnieken. Het Grafisch Atelier Den Bosch is een makersplek voor ambachtelijke en innovatieve druktechnieken. En SPARK Lab is een moderne werkplaats voor innovatief vakmanschap voor de ontwerp-, bouw- en technieksector. Met Light on Labs bundelen de organisaties hun krachten om beter gebruik te maken van elkaars kennis, expertise en machines. Met het doel makers vooruit te helpen en het vestigingsklimaat voor kunstenaars in de stad te verbeteren.