Rapper Benjamin Fro treedt op tijdens herdenking Februaristaking

01-02-2024 (13:07) - Bucket list

Op zondag 25 februari 2024 om 16.45 uur vindt de herdenking van de Februaristaking plaats op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam.

Deze herdenking wordt georganiseerd door het Comité Herdenking Februaristaking 1941 samen met het Amsterdamse gemeentebestuur. Herdacht wordt het massale verzet tegen onverdraagzaamheid, antisemitisme en fascisme in 1941. En er wordt stilgestaan bij het belang van herdenken in de huidige tijd, waarbij het heden met het verleden wordt verbonden, gericht op waakzaamheid tegen elke vorm van discriminatie. Er is een voordracht van Benjamin Fro die speciaal voor deze herdenking een tekst heeft gemaakt die hij als spoken word zal voordragen.

Iedereen welkom

Dit jaar spreken, naast voorzitter van het comité Jaïr Stranders, burgemeester Halsema en schrijver en podcastmaker Johan Fretz. Aansluitend is het optreden van spoken word artist Benjamin Fro. Daarna worden er verschillende kransen gelegd bij De Dokwerker en volgt een defilé van volksvertegenwoordigers, diverse maatschappelijke organisaties en herdenkingsinstellingen. Iedereen is welkom. Voor personen die slecht ter been zijn, zijn er overdekte zitplaatsen beschikbaar.

PöezieRevue

Voorafgaand aan de herdenking wordt er een jongerenvoorstelling gespeeld door De Dansonderneming. Het volledige programma van de herdenking is te vinden op februaristaking.nl. Voor de herdenking, organiseert het comité samen met partners verschillende activiteiten en programma’s. Zo worden er op 5 februari op een aantal scholen gastlessen gegeven van het onderwijsprogramma De Stad Moet Plat en organiseert de School der Poëzie op 15 februari een PoëzieRevue.

Het volledige programma van de herdenking is te vinden op februaristaking.nl

Foto's links: Johan Fretz | Foto rechts: Benjamin Fro

Johan Fretz

Schrijver en podcastmaker Johan Fretz (1985) schreef onder andere het boek Onder de paramariboom, is schrijver en host van de politieke podcast Waanzinnig land en maker van de documentaire What’s left?, over de moderne politieke geschiedenis en de positie van traditionele linkse partijen in Nederland.

Benjamin Fro

Benjamin Fro (1994), artiestennaam van Adam Bais, is rapper, dichter, zanger en tekstschrijver. Alles wat oneerlijk en schadelijk is, maakt bij hem een onrechtvaardigheidsgevoel los. Fro inspireert en brengt mensen samen door middel van woorden, muziek of en combinatie van beide. Dat hem gevraagd werd op te treden maakte hem gelijk enthousiast. ‘Ik kom uit een activistisch milieu en voel me sterk betrokken bij deze herdenking. Ik ben zelf Joods en kleinzoon van overlevenden van de holocaust. De thema’s spreken me erg aan. Vereerd dat ik dit mag doen. Zeker in de huidige tijd is deze herdenking heel belangrijk. Met name vanwege de verrechtsing die je overal ziet.’

Affiche

Het affiche is gemaakt door illustrator en beeldend kunstenaar Hedy Tjin. Tjin gebruikt krachtige kleuren om complexe onderwerpen bij een groot publiek onder de aandacht te brengen, een reden voor het comité om haar de opdracht te geven. Het combineren van een esthetiek die aantrekkelijk is en toch ook belangrijke onderliggende boodschappen benadrukt, is voor haar het ultieme doel. Het kleurrijke affiche met daarop afgebeeld De Dokwerker hangt op verschillende plekken in de stad en omliggende gemeenten.

‘DOKWERKERS’

Stichting Kunsteducatie De Rode Loper op School werkt samen met zeven klassen van Amsterdamse scholen aan de herdenking van de Februaristaking. De klassen bezoeken het Joods Museum, het Namenmonument en De Dokwerker. Na deze bezoeken begeleidt kunstdocent Emma Slaats het project over de opstand, het verzet, en feiten van de historische gebeurtenissen. Met als uitgangspunt het verhaal over de stakers, de diversiteit aan mensen en beroepen die verzet toonden. Daarna maken scholieren ‘Dokwerkers’ van ijzerdraad, kranten, tape en bronsverf. Op 14 februari wordt hierover een mini-reportage gemaakt voor op social media. Een aantal van deze Dokwerkers wordt op 25 februari tijdens de herdenking naast De Dokwerker geplaatst tijdens het defilé.

Februaristaking

De Februaristaking van 1941 heeft nationaal en internationaal grote indruk gemaakt. Het is de enige grote burgerlijke protestactie geweest tegen de anti-Joodse maatregelen van de nazi’s. Als blijk van erkenning en waardering verleende koningin Wilhelmina de gemeente Amsterdam in 1946 het devies “Heldhaftig, vastberaden, barmhartig”, dat toen ook is toegevoegd aan het stadswapen. De staking geldt als krachtig symbool van verzet tegen onrecht dat anderen dan de eigen groep wordt aangedaan en als daad van solidariteit met medeburgers die worden gediscrimineerd. De staking was destijds in ons land een bron van inspiratie. Het comité wil dat de waarden die verbonden zijn aan de Februaristaking van 1941, opkomen voor een ander en in verzet komen tegen onrecht, als inspiratie dienen voor de samenleving van nu. Dat doet het comité door de historische verzetsdaad te herdenken en te vieren op een manier die aanspreekt en aanzet tot nadenken.