Twee jaar later: wat was de impact van covid op onze levensstijl?

25-08-2022 (10:40) - Lifestyle

We weten allemaal dat een gezonde levensstijl bijdraagt aan een beter immuunsysteem. Dat bleek ook duidelijk uit de cijfers die dagelijks werden gepubliceerd door het RIVM. Met name ouderen met een zwakke weerstand en mensen met onderliggend lijden of overgewicht werden hard getroffen door covid. Vaak met een ziekenhuisopname en soms zelfs met de dood tot gevolg. Hoewel dit inmiddels voor iedereen duidelijk is, bleek al in het prille begin van de coronacrisis dat mensen juist het tegenovergestelde deden. Sinds de pandemie zijn mensen steeds ongezonder gaan leven.
 
Inmiddels zijn we twee jaar later en zijn al heel wat maatregelen verdwenen. Hoewel we nog altijd met angst naar het najaar kijken, lijkt het alsof het ergste deel van de covid-uitbraak erop zit. Alsof we langzaam weer kunnen werken aan herstel. Maar wat betekent dit voor onze levensstijl? De impact van covid was namelijk enorm. In 2020 leefden we massaal ongezonder. Maar hoe was dat in 2021 en hoe is dat nu anno 2022? Welk effect heeft dit alles gehad op onze voeding en sportgedrag?
 

Minder bewegen

In twee jaar tijd zijn we allemaal minder gaan bewegen. Dat is ook niet zo vreemd. Je favoriete sportschool in amersfoort was gesloten, net als alle andere sportscholen in Nederland. Andere sporten waren ook nauwelijks mogelijk. Sociaal contact was er niet en je bleef vaker thuis dan je lief was. Voor de mensen die thuis werkten zag de dag er vaak als volgt uit: ze rolden uit hun bed, douchten, gingen ontbijten en zaten vervolgens acht uur lang achter hun bureau. Om daarna weer te eten en neer te ploffen op de bank. Bereken nu maar eens hoeveel stappen er op een dergelijke dag zijn gemaakt. Veel te weinig natuurlijk.
Zo ging het er in veel gezinnen aan toe. Met alle gevolgen van dien. Bewegen is namelijk niet alleen goed om extra weerstand en conditie op te bouwen, maar ook om overgewicht tegen te gaan. Te weinig bewegen en vaak meer snoepen zorgde er dan ook voor dat veel mensen zogenaamde ‘corona-kilo’s’ aankwamen.
 

Ongezond eten

Zeker aan het begin van de crisis – toen niemand nog wist hoe lang dit zou duren – leefden veel mensen volgens het principe: ‘ik mag mezelf nu best wel verwennen’. Niets kon immers meer. We zaten in huis. Er was geen contact mogelijk. Dat leidde tot extra veel snoepgedrag. Ook werd er meer eten besteld dan ooit tevoren. Voor veel mensen een manier om toch nog een beetje uit eten te gaan, maar dan lekker thuis.
 

Positieve gevolgen voor ons sportgedrag

Toch heeft covid ons zeker niet alleen in een negatief spiraal geholpen. Er zijn ook positieve dingen uitgekomen. Vooral als we kijken naar ons sportgedrag.
 
Zo zijn de meeste mensen veel creatiever geworden in het vinden van oplossingen voor de sluiting van de sportscholen. Zo hadden veel sportscholen een online verbinding gerealiseerd, zodat mensen trainingen thuis konden volgen. Ook hielden mensen meer geld in hun zak doordat er nog weinig kon en gaven ze dit bijvoorbeeld uit aan een eigen home gym. Daarnaast was buiten sporten ook immens populair. Zeker gedurende de eerste maanden van de coronacrisis.