Corekees gaat voor verduurzaming in de specerij-keten

14-12-2023 (10:26) - Sustainable

Vanaf 12 december kunnen geïnteresseerden investeren in gember, kurkuma en kardemom en hiermee het verduurzamen van de wereldwijde specerij-keten.

Duurzaam investeringsplatform Corekees gaat met ‘Project Specerij’ koffieboeren uit Nicaragua en Honduras helpen om hun aanbod te diversifiëren door het verbouwen van bio-gecertificeerde specerijen. Dit biedt de boeren een nieuw duurzaam perspectief en financiële zekerheid én de wereld eerlijke biologische specerijen. Terwijl er in de afgelopen weken veel gesproken is over klimaatactie tijdens de COP28, laat investeringsplatform Corekees zien dat duurzaam investeren voor iedereen toegankelijk is. Tijdens de succesvolle voorverkoop voor eigen investeerders werd al 50% van de beschikbare obligaties verkocht. De overige 50% is nu in de verkoop.

Biologische specerijen

Klimaatverandering heeft negatieve gevolgen, zo ook voor de lokale koffieboeren in Nicaragua en Honduras. Door de stijging van de temperatuur en neerslag is er meer kans op ziektes, zoals ‘La Roya’. Dit is een schimmel die de bladeren van de koffieplant aantast, waardoor de koffieplant langzaam afsterft. In Nicaragua en Honduras heeft dit gezorgd voor een vermindering van de koffieoogst met 10 tot 50 procent. Naast La Roya, zorgen ook ontbossing en bodemerosie ervoor dat de situatie voor kleine boeren in Midden-Amerika nijpend wordt. Tot slot zitten de boeren vast aan de lokale, volatiele markten doordat ze niet aan de hoge eisen van de internationale markt kunnen voldoen. Project Specerij stelt boeren in staat hun verloren koffie-omzet op te vangen, hun landbouwmethodes te verduurzamen en de wereldmarkt te betreden met biologische specerijen van hoge kwaliteit.

Projectpartner

Corekees werkt samen met een lokale projectpartner die de koffieboeren begeleidt bij het verbouwen van biologisch gecertificeerde specerijen. De koffieboeren krijgen agri-inputs, educatie en begeleiding bij het verkrijgen van de juiste certificatie. Project Specerij zal investeerders over een looptijd van 5 jaar naar verwachting gemiddeld 7,0% rente per jaar opleveren. Elke obligatie staat gelijk aan het verbouwen van 1865 kilogram biologische specerijen en met het gehele project worden ruim 100 lokale boeren en hun families geholpen. Dit project is een goed voorbeeld van hoe Corekees impact investeren toegankelijk en economisch aantrekkelijk maakt.

Doselva

Voor Project Specerij werkt Corekees samen met ‘Social Enterprise Doselva’. Dit bedrijf is opgericht in 2018 met een duidelijke missie: de leefomstandigheden en toekomst van lokale boeren verbeteren door ze te ondersteunen in de transitie naar de biologische teelt van onder meer Kurkuma, Gember en Kardemom. Met hun gespecialiseerde team biedt Doselva de boeren financiële en educatieve begeleiding. Inmiddels hebben ze een netwerk opgezet van 350 lokale boeren die hoge kwaliteit en traceerbare specerijen verbouwen. Dit heeft reeds geresulteerd in de regeneratie van 500 hectare landbouwgrond (ofwel 1000 voetbalvelden). De traceerbaarheid van ingrediënten en producten is steeds belangrijker voor consumenten en bedrijven (Duurzaam Ondernemen, 2022). Daarnaast is het een vereiste voor bepaalde biologische certificeringen. Dit is dan ook een van de pijlers van Doselva.

Starbucks

Doselva beschikt over professionele productiefaciliteiten waar de opgekochte specerijen worden verwerkt tot verse en gedroogde eindproducten. Door de hoge kwaliteit en de beschikking over diverse certificaten en keurmerken heeft Doselva samenwerkingsverbanden met grote afnemers, waaronder Green Shutter Teas (inkooppartner van Starbucks), Gaia Herbs en Nature’s Pride. Nick van Heesewijk: ‘’Onze lokale partner heeft een sterk netwerk van aangesloten boeren en internationale afnemers. Daarnaast beschikken ze over een team van experts en een state-of-the-art productiefaciliteit. Alle ingrediënten zijn daarmee aanwezig voor een verdere groei en toenemende impact voor alle betrokken partijen.’’

Met dit investeringsproject wordt de hele specerij-keten verduurzaamd: van de boer in Nicaragua tot de Gember in de thee van de consument en de Kurkuma in de Kerriepoeder.