Duurzaam afval scheiden doe je zo

19-10-2022 (18:36) - Sustainable

Wanneer je aan het verhuizen en/ of verbouwen bent, is het niet gek dat er allerlei afval ontstaat. Je bent namelijk flink bezig met het afbreken of opbouwen van bijvoorbeeld muren, plafonds of kozijnen. Tegenwoordig is het belangrijk om zoveel mogelijk duurzame opties te overwegen. Maar hoe kan je er dan voor zorgen dat dit afval door middel van een duurzaam recycleproces wordt afgevoerd? 

LNG-wagens: duurzaam afval afvoeren

Wanneer afval wordt opgehaald, wordt er vaak niet gedacht aan het verduurzamen van het volledige afvalproces. Verduurzaming begint bijvoorbeeld al bij LNG-wagens, waarmee afval wordt opgehaald. LNG staat voor ‘Liquefied Natural Gas’, oftewel vloeibaar aardgas. Wat aardgas zo duurzaam maakt, is omdat het de schoonste fossiele brandstof is: LNG is niet voor niks ’s werelds snelst groeiende energiebron! Ook Maton Groep maakt gebruik van LNG-wagens. Door het inzetten van deze wagens behalen zij tot wel 90% minder CO2 uitstoot ten opzichte van dieseltrucks. Maar daar stopt de verduurzaming niet: het proces loopt door in het sorteren en verwerken van afvalstromen.

Geef je afval een tweede leven

Sorteren begint bij het scheiden van afval in de containers. Iedere afvalstroom valt onder een andere categorie. Het is daarom belangrijk om te bepalen wat voor afval er in de container gaat. Het verschilt per container wat voor afval is toegestaan om weg te gooien. Bij Maton Groep proberen ze zoveel mogelijk afval een tweede leven te geven. Het is daarom belangrijk dat er geen ongeschikt afval wordt weggegooid in een container.

Weg met dat puinafval!

Er zijn containers voor iedere afvalstroom, zoals: bouwafval, grondafval, houtafval, tuinafval, zand en grond, dakleer bitumen en puinafval. Tijdens een verbouwing of verhuizing kan er een hoop puinafval ontstaan. Voor dit soort afval is het belangrijk om zoveel mogelijk weg te gooien in een puincontainer. Maar wat mag er eigenlijk allemaal weggegooid worden in een puincontainer?

In een puincontainer mag bestratingspuin, betonpuin en metselpuin, steen, tegels (zoals betontegels, wandtegels, vloertegels), keramische producten (zoals toiletpotten en wasbakken), gewapend beton (inclusief ijzer), dakpannen, kalkzandsteen, maar ook zand/ cement (maximaal 10% van de containerinhoud). Het is niet toegestaan om gips en gipshoudende materialen, gasbeton en cellenbeton, schoorsteenpuin en verontreinigd puin, asfalt, asbest of asbestgelijkende materialen, chemisch afval of dakleer en dakgrind weg te gooien in een puincontainer.

Check, check dubbel check

Het is erg belangrijk om goed in de gaten te hebben wat wel en niet weggegooid mag worden, zodat al het afval uit de containers waar mogelijk gerecycled kan worden. Bovenstaande opsommingen zijn de toegestane en niet toegestane materialen in een puincontainer bij Maton Groep. Check dit altijd nog even extra na bij het bedrijf waar jij een container wilt gaan huren. Op deze manier komen we namelijk elke dag een stap verder richting een circulaire economie!