Start-up Johnny Cashew haalt eerste op 2,2 miljoen op in strijd tegen omreiscashew

Start-up Johnny Cashew haalt eerste op 2,2 miljoen op in strijd tegen omreiscashew

01-02-2024 (13:24) - Sustainable

Na een succesvolle start van het merk heeft het Nederlandse Johnny Cashew in een investeringsronde 2,2 miljoen euro opgehaald.

Daarmee zet de start-up een volgende stap in zijn missie om een einde te maken aan de onnodige omreis die cashewnoten doorgaans afleggen. Met de investering, afkomstig van twee Nederlandse fondsen en een Britse partij, wil Johnny Cashew gaan opschalen en daarnaast uitbreiden naar het buitenland.

Omreiscashew

Johnny Cashew is in de eerste plaats opgericht om de omreiscashew de wereld uit te helpen. Daarnaast zorgt het merk ook voor een Leefbaar Inkomen voor boeren en verwerkt het verspillingsstromen in zogenaamde bijproducten. De Nederlandse investeerders Goeie Grutten, die zich focust op duurzame voedsel- en energiesystemen, en People Planet Profit, met impact investor Peter Arensman en Greenchoice-oprichter Rob van Rees, geloven ook in deze duurzame missie. De Britse investeerde, met een track record in het lanceren van duurzame (voedsel)merken, wil Johnny Cashew op korte termijn ook in de schappen van Britse supermarkten liggen.

Impact vergroten

Freek Wessels, Cashew Captain bij Johnny Cashew: “Om onze impact te kunnen vergroten, zochten we partners die niet alleen het kapitaal hebben, maar ook onze visie delen als het gaat om duurzaamheid en impact maken. Met de twee impactfondsen en de Britse investeerder hebben we nu drie partijen aan boord die helemaal aansluiten bij het dna van Johnny Cashew.” Hij vervolgt: “De cashewmarkt in Nederland is niet zo groot dus als je volume en impact wil maken, moet je snel de grenzen over. Een deel van het kapitaal gaat daarom naar de uitbreiding in het Verenigd Koninkrijk.”

Geen overstap

Het bedrijf, in 2020 opgericht door Hayo de Feijter en Roel van de Weijer, heeft de pijlen gericht op de onnodige omreis van cashewnoten. Want hoewel de helft van de wereldwijde cashews op het Afrikaanse continent groeien, reist meer dan 90 procent hiervan eerst naar Azië om daar gepeld te worden. Dit resulteert in een onnodige omreis van 12.000 tot 25.000 kilometers - en de bijbehorende uitstoot - voordat ze het land van consumptie bereiken. Door cashews lokaal in Tanzania te pellen en deze rechtstreeks naar Nederland te importeren, heeft Johnny Cashew de afgelopen paar jaar al meer dan 1.000.000 transportkilometers bespaard. Dit doet het merk samen met ruim 1.100 Fairtrade-gecertificeerde boeren in Tanzania en de pelfabriek van Mama Cashew, waar zo’n 600 banen werden gecreëerd.