Agenda

Open Kaart– van atlas tot streetmap in Allard Pierson

Tentoonstelling

Open Kaart– van atlas tot streetmap in Allard Pierson

do 2 maart 2023 t/m zo 16 juli 2023 -

In de tentoonstelling ‘Open Kaart– van atlas tot streetmap’ maken bezoekers een tijdreis langs zeven eeuwen kaarten en atlassen. Met een doorkijk naar de toekomst en de allernieuwste cartografische technieken.Kaarten en atlassen van Allard Pierson

Het Allard Pierson heeft een van de grootste collecties kaarten in de wereld. Een topcollectie aan kaarten en atlassen, ontstaan doordat Amsterdam de ‘kaartenmakershoofstad’ was. Het gevaar van zo’n collectie is dat kiezen moeilijk is, waardoor er vaak teveel kaarten naast elkaar hangen. Dan wordt het behang en mis je onderwerp en detail. En: kaarten wil je bestuderen, liefst zo dichtbij mogelijk. De details zijn namelijk vaak verrassend, schurend en geven een goed perspectief van de maker en tijd van de kaart. Kaarten vertellen hiermee belangrijke verhalen.

Ontwerp en beleving van de tentoonstelling ‘Open Kaart’

Het ruimtelijke ontwerp is verzorgd door Perspekt. Door een heldere keuze in vormgeving, is er voor de bezoeker een duidelijk volgbare lijn in inhoud en collectie ontstaan. Gelijkvormig en ritmisch maar door verschil in kleurgebruik ervaart de bezoeker elke zaal anders. Alsof je een grote atlas binnen stapt: met lengte- en breedte graden, coördinaten en een grid. Elke zaal heeft een eigen kleur, elk thema een eigen kleurgradatie, elk vlak op de wand een cluster met kaarten. De gebruikte kleuren zijn afgeleid van de welbekende atlaslegenda’s en afgestemd op de collectie per zaal. De tentoonstelling ‘voelt’ hiermee alsof je er in opgaat.

Een aantal sleutelstukken uit de kaartencollectie, onderscheidend door bijvoorbeeld esthetiek, inhoud of confronterende en ogen-openende details, is in het midden van de zaal uitgelicht. Aan de hand van een replica op een doe-meubel kan je de kaarten van heel dichtbij bekijken en ontdekken. 

De tentoonstelling ‘Open Kaart – van atlas tot streetmap’ is nog t/m 16 juli te bewonderen in het Allard Pierson.

Fotografie: Reinder Storm