Nachten doorhalen tijdens examenperiode met NPO Klassiek

10-05-2023 (11:18) - Audio

NPO Klassiek geeft studenten tijdens de examen- en tentamenperiode een nieuw format om bij te studeren. Van maandag 22 tot en met vrijdag 26 mei staat de zender tussen 00.00 en 07.00 uur in het teken van neoklassieke 'focus'- muziek door artiesten als Nils Frahm, Joep Beving en Ludovico Einaudi.

Wie liever overdag studeert kan de studienachten van NPO Klassiek online terugluisteren.

Pomodoro-techniek

De uitzendingen zijn gebaseerd op de Pomodoro-techniek. Deze studietechniek werkt met tijdsblokken: vijfentwintig minuten studeren, daarna vijf minuten rust, vijfentwintig minuten studeren en dan weer vijf minuten rust. Na drie of vier blokken is er een langere pauze van een kwartier of een halfuur. Naast rustgevende pianomuziek klinkt er klassiek repertoire waarbij rust, verstilling, focus en meditatie de boventoon voeren. Ook worden er tijdens de studienachten op maat gemaakte visuals getoond. De beelden zijn ‘s nachts live te bekijken en daarna net als de studienachten beschikbaar op npoklassiek.nl.

Programmering en dj’s

De Focus-studienachten worden gepresenteerd door NPO Klassiek-dj’s Carine Lacor, Jet Berkhout, Amy Muller en Jan van Poppel. Sander Zwiep verzorgt de samenstelling van de studienachten.

Maandag 22 op dinsdag 23 mei: Carine Lacor
Dinsdag 23 op woensdag 24 mei: Jet Berkhout
Woensdag 24 op donderdag 25 mei: Amy Muller
Donderdag 25 op vrijdag 26 mei: Jan van Poppel

Studeertips van onderwijspsycholoog

Tijdens de studienachten van NPO Klassiek geeft dr. Martine Baars van de Erasmus Universiteit tips om zo efficiënt mogelijk te kunnen studeren. Dr. Baars is universitair hoofddocent bij de afdeling psychologie, pedagogische en onderwijswetenschappen en heeft zich gespecialiseerd in leerstrategieën en studiemotivatie. De tips van Dr. Baars zijn ook terug te vinden op de website van NPO Klassiek.