NPO Radio 1-programma ‘5 Dagen’ over de kledingindustrie

NPO Radio 1-programma ‘5 Dagen’ over de kledingindustrie

04-10-2024 (13:15) - Audio

In de week van de Dutch Sustainable Fashion Week duikt het Radio 1-programma 5 Dagen in de kledingindustrie. Een van de grootste en meest invloedrijke sectoren ter wereld. Maar tegelijkertijd ook een industrie die bekend staat om een negatieve impact op het gebied van vervuiling, slechte werkomstandigheden en lage lonen. Wat moet er gebeuren om deze industrie toekomstbestendig te maken?

Op maandag luidt directeur Charles Graft van textiel inzamel- en sorteerbedrijf Sympany de noodklok. De bergen ingezamelde textiel blijven groeien, maar er is geen afzetmarkt meer voor te vinden.

Als 5e generatie in het familiebedrijf Schijvens Corporate Fashion wil Shirley zich inzetten voor duurzame productie, voor medewerkers en milieu. Hoe ze dat doet hoor je dinsdag.

Op woensdag vertelt duurzame mode-activist Sara Dubbeldam hoe ze de ommezwaai maakte van fast-fashion influencer naar het promoten van de meer duurzame opties. Daarnaast klaagde ze Primark en Zalando succesvol aan voor greenwashing, het groener voordoen van een bedrijf dan werkelijk het geval is.

Modeontwerper Ronald van der Kemp is een pionier als het gaat om duurzame couture. Donderdag vertelt hij hoe zijn kleding wordt gemaakt en over de uitdagingen van duurzaam produceren van mode in het hogere segment.

Vrijdag sluiten we de week af in de FREE FASHION winkel in Tilburg, een project van klimaatburgemeester Dieuwertje Vorstenbosch. Hier kun je gratis tweedehands kledingstukken uitzoeken onder begeleiding van een personal shopper. Iedereen mag maximaal 3 kledingstukken meenemen.

5 Dagen live over de kledingindustrie. Maandag 7 oktober, dinsdag 8 oktober, woensdag 9 oktober, donderdag 10 oktober en vrijdag 11 oktober van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Zie ook de website van
5 Dagen