Vanaf nu nomineren voor de Dutch Podcast Awards 2022

19-09-2022 (13:35) - Audio

Podcasts nomineren voor de Dutch Podcast Awards: vanaf vandaag kan het weer. De komende twee maanden gaat BNR Nieuwsradio in 13 verschillende categorieën op zoek naar de beste podcasts van Nederland.
 
De Dutch Podcast Awards worden voor de vijfde keer uitgereikt. Het afgelopen jaar zijn 80.000 stemmen uitgebracht, fors meer dan het jaar ervoor. Deze editie telt zoals gezegd 13 categorieën: Nieuws & Politiek - Meningen & Maatschappij - Wetenschap & Educatie - Technologie & Games - True Crime - Media, Cultuur & Entertainment - Lifestyle - Business - Sport - Brandstory - Sound Design - Artwork - Langlopende podcast (vanaf 200 afleveringen). Daarnaast is er natuurlijk weer de Beste Podcast van Nederland, een award die vorig jaar ging naar de Deventer Mediazaak.
 

Nomineren via podcastawards.nl

De verkiezing bestaat uit twee fases. Vanaf vandaag kunnen luisteraars én makers ieder maximaal 3 podcasts nomineren, via de website podcastawards.nl. De podcasts met de meeste stemmen krijgen een officiële nominatie en dingen in hun eigen categorie mee naar de award. Per categorie is plek voor 5 podcasts.

Vanaf woensdag 12 oktober kan er ruim drie weken gestemd worden door het publiek. Deze score telt 80% mee voor het eindresultaat. De overige 20% wordt bepaald door een onafhankelijk vakjury. Deze bestaat uit podcastmakers, mediadeskundigen en presentatoren. In de vakjury nemen in ieder geval de volgende mensen plaats:
 
Mischa Blok: radiopresentator
Bart Jan Cune: NewsMakers, podcastmaker AudioMakers
Richard den Haring: PodNL
Elke van Boxmeer: journalist, presentator, podcastmaker
Simone Wijnands: podcastmaker
Elger van der Wel: onafhankelijk media-adviseur
Dinja Pannenbakker: FunX
Jim Jansen: New Scientist
Harmen van der Veen: journalist en podcastmaker
Renee van Heeteren: journalist, podcastmaker en tekstschrijver
Bas Tooms: Tonny Media
Remy Gieling: podcastmaker en dagvoorzitter
Joep van der Laan: Mindshare
Marvin Jacobs: Airborne
Sjors Fröhlich: burgemeester Vijfheerenlanden
Leonie van Dijk: podcastmaker
Koos Tervooren: Microphone Media
Wilbert Leering: Link & Stick
Simone Snaterse: Podcastvrouw.nl
Liesbeth Rasker: schrijver, podcastmaker en columniste
Laiïla Abid: MTV
Graham Sturt: Creative Director & Partner D8
 

Onafhankelijke prijs

Op maandag 14 november is de finale in Het Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum. Presentator van dit gala is Thomas van Groningen. De Dutch Podcast Awards zijn een initiatief van BNR Nieuwsradio, met als doel om podcasts nóg bekender te maken en makers een podium te bieden. Net als de redactie van de nieuwszender zelf is ook de vakjury van de Dutch Podcast Awards onafhankelijk. De organisatie oefent op geen enkele manier invloed uit op de einduitslag van deze competitie.