17de editie Affordable Art Fair Amsterdam

23-05-2023 (16:03) - Bucket list

De 17de editie van de Affordable Art Fair voltrekt zich opnieuw in de Amsterdamse Kromhouthal, van woensdag 1 tot en met zondag 5 november 2023. Deze dynamische beurs verwelkomt jaarlijks zo'n 12.000 bezoekers.

Meer dan 70 Nederlandse en internationale galeries tonen werk van levende kunstenaars, zowel opkomend als gevestigd. Bepalend voor de selectie zijn factoren als originaliteit, creatieve identiteit, artistieke intentie en technische kwaliteit. Onder het motto 'ontdek de vreugde van kunst verzamelen' presenteert de Affordable Art Fair duizenden hedendaagse werken van opmerkelijke kwaliteit tegen betaalbare prijzen. Het aanbod varieert van schilderijen, prenten en foto's tot beelden en installaties.

Kunst voor iedereen toegangkelijk

De Affordable Art Fair, opgericht in 1999 door Will Ramsay, wil de aanschaf van kunst voor iedereen toegankelijk maken. Inmiddels is het een van de grootste kunstondernemingen ter wereld; wereldwijd vinden jaarlijks in 12 steden zo'n 14 beurzen plaats. Vorig jaar werd de 16de editie van de Amsterdamse Affordable Art Fair door meer dan 13.000 kunstliefhebbers bezocht; 75 galeries verkochten er meer dan 1.700 kunstwerken voor een totaalbedrag van €2.85 miljoen. 

Installatie van Alejandro Propato

De Argentijnse architect en beeldhouwer Alejandro Propato laat zich inspireren door de natuur. Hij ontwerpt monumentale installaties die een relatie met hun omgeving aangaan. Behalve in Nederland is zijn werk onder meer ook in Australië, Denemarken, Ierland, België en Argentinië te zien geweest. In november presenteert Propato in Amsterdam zijn Fuchsia Deployment, een enorme, aan de zoldering hangende installatie waarvoor 4.500 meter touw is gebruikt.

Spotlight op Spanje

Voor het eerst dit jaar introduceert de beurs een sectie 'Spotlight'. In deze sectie wordt elk jaar een land, techniek, stijl of thema belicht. De komende editie zet de spotlights op Spaanse galeries zoals Al Contar del Arte (Aranda de Duero), Maria Aguilar (Novo Sancti Petri, Chiciana), Anquins Gallery (Reus), Espai Cavallers Gallery (Lleida), Juca Claret (Madrid), Occo Art Gallery (Madrid). Zij tonen werken van ongeveer 30 kunstenaars zoals Fran Mora, Eduardo Query, Jaime Sicilia, Diego Beneitez, Lil Blanc, Magí Puig en Sonia Alins.

Gevonden voorwerpen

Op uitnodiging van Switzerland Tourism, organisatie ter bevordering van binnen- en buitenlands toerisme in Zwitserland, reisde de Nederlandse kunstenaar Malou Cohen in aanloop naar deze beurs naar Basel. Met de hier 'gevonden voorwerpen' creëerde zij nieuwe werken. Haar 'gevonden voorwerpen' komen van de straat; een gouden snoeppapiertje, plastic bloemen uit de vuilnis, of flarden van een gesprek. Cohen verleent waarde aan wat anderen waardeloos of oninteressant zouden noemen. De door haar gevonden voorwerpen, situaties en beelden dienen als toegangspoorten tot nieuwe werelden. Zonder haar realiteit aan anderen te willen opdringen, nodigt zij hen op subtiele wijze uit om na te denken over waarde en waardeloosheid. Cohen, die in 2010 aan de Hoge School voor de Kunsten Utrecht afstudeerde, werkt in Deventer en Zutphen.

Late Nights

Late nights (avondopeningen) staan gepland voor donderdag 2 en vrijdag 3 november. De beurs is dan open tot 21.30 uur. Bij sommige galeries kunnen de bezoekers live paintings, performances of signeersessies bijwonen. Zo organiseert galerie Rademakers op beide avonden een live painting act van Anne Mei Poppe. De schilderijen van Poppe weerspiegelen de manier waarop ons leven verbonden is met en bepaald wordt door alles om ons heen. Poppe portretteert vrouwenfiguren in alledaagse situaties, vaak door een fantastische eigentijdse lens en in een levendig kleurenpalet.