Baboom van Tilo Baumgärtel in het Drents Museum

Baboom van Tilo Baumgärtel in het Drents Museum

09-11-2023 (14:08) - Bucket list

‘Baboom, Baboom, Baboom…’ zo hoor je de blauwe pick-up in het schilderij Baboom langsrazen over de weg.

Het Drents Museum heeft Baboom van kunstenaar Tilo Baumgärtel (1972) aangekocht met steun van de VriendenLoterij. Het werk is te zien in de tentoonstelling Tilo Baumgärtel - Das selbe Wasser en is een aanvulling op de verzameling (Neue) Leipziger Schule-werken die het museum reeds in de eigen collectie heeft.

Neue Leipziger Schule

Net opgedroogd is het schilderij een aantal weken geleden bij het Drents Museum aangekomen. Baumgärtel heeft het namelijk pas een paar dagen voor de opbouw van zijn solotentoonstelling voltooid. Tilo Baumgärtel kan gerekend worden tot de Neue Leipziger Schule. Hij studeerde aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig, kreeg onder andere les van schilder Arno Rink en deelde een studioruimte met Neo Rauch. Nu is Baumgärtel professor in de schilderkunst aan de Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle, nabij Leipzig. Het uitgangspunt in zijn werk is altijd de zichtbare werkelijkheid, waarbij hij verschillende inspiratiebronnen en fragmenten uit herinneringen, dromen of bijvoorbeeld documentaires samenbrengt.

Droombeeld

Baboom is geïnspireerd op een droom. De vriendin van Baumgärtel was drie maanden op reis door de jungle. Hij droomde over deze reis en hoe het met haar zou gaan. In dit schilderij zet Baumgärtel zijn zorgen om in iets zichtbaars. Water is een terugkerend thema in de tentoonstelling Das selbe Wasser en in het oeuvre van Baumgärtel. Das selbe Wasser, hetzelfde water, staat volgens de kunstenaar voor het proces waarin water zich verplaatst, maar altijd hetzelfde blijft. Das selbe Wasser is nog tot en met 3 maart 2024 in de Abdijkerk van het Drents Museum. Tickets zijn hier verkrijgbaar.