Beschadigde Russische tank op Leidseplein voor Forum on European Culture

18-05-2023 (07:00) - Bucket list

In het kader van het Forum on European Culture exposeert De Balie een zwaar beschadigde Russische T-72B tank van 25 mei tot 4 juni op het Leidseplein in Amsterdam. Op donderdag 25 mei om 12:00 uur wordt de expositie van de tank geopend door burgemeester Femke Halsema en De Balie-directeur Yoeri Albrecht.

De tank staat symbool voor de fragiliteit en weerbaarheid van democratie in Europa. Het Forum on European Culture dat plaatsvindt van 31 mei tot 4 juni, staat in het teken van ‘A Culture of Democracy’ en wordt georganiseerd door de Balie. Denkers, activisten, kunstenaars en schrijvers zoals Ivo van Hove, Tino Sehgal, Julian Hetzel, Peter Frankopan, Victoria Koblenko, Simon Schama, Clare Farrell en Ece Temelkuran komen dan bij elkaar om de betekenis en toekomst van democratie in Europa te verkennen.

Russische tank

De 44 ton wegende T-72B tank die naar Amsterdam komt is vernietigd door Oekraïense soldaten op 31 mei 2022 tijdens de slag om Kyiv in de stad Dmytrivka, bij Bucha. De massamoord in Bucha is door Amnesty uitgeroepen tot oorlogsmisdrijf en wordt momenteel onderzocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Op donderdag 25 mei wordt de tank geplaatst op het Leidseplein en is tot 4 juni te bezichtigen. Deze tank werd eerder al geëxposeerd in Berlijn op Unter den Linden en bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.

Democratie

Voor de vierde keer organiseert de Balie het Forum on European Culture. Dit jaar staat het Forum in het teken van de betekenis en toekomst van democratie in Europa. "Sinds de oorlog in Oekraïne wordt steeds duidelijker dat democratie geen abstracte vanzelfsprekendheid meer is, maar een fragiele constructie onder druk”, aldus Yoeri Albrecht, directeur van De Balie.