Dansdagen Haarlem: Festival Stadsschouwburg en de Schuur

Dansdagen Haarlem: Festival Stadsschouwburg en de Schuur

06-02-2024 (16:31) - Bucket list

Van vrijdag 12 t/m zondag 14 april staan Stadsschouwburg Haarlem en de Schuur in het teken van dans.

Dansmakers, choreografen en dansers presenteren nieuw werk en doorbreken de grenzen tussen genres en dansstromingen. Professionals, amateurs en dansliefhebbers zetten drie dagen lang Haarlem als dansstad op de kaart.

Genremix

Het festivalprogramma bestaat naast bewezen successen van o.a. Nederlands Dans Theater en showcases als die van TeaTime Company uit nieuw te maken werk van baanbrekende dansmakers. Er zijn samenwerkingen met amateur- en semiprofessionele dansers en Haarlemse danscollectieven. Bezoekers doen mee aan participatie-onderdelen als workshops, een dance battle, gesprekken met de makers en een rollerdisco. Het publiek maakt kennis met een mix van genres: van klassieke dans tot modern, van hiphop en circus tot global dance. Schuurprogrammeur Marjorie Boston: “Met Dansdagen Haarlem beogen we op termijn een landelijk toonaangevend, discipline- en generatie-overstijgend dansfestival te realiseren waar profs en amateurs mixen. Een jaarlijks, meerdaags dansfestival waarin alle lagen van het dansidioom samengebracht worden en waar Haarlem trots op kan zijn; een dans statement.”

Cirkel Solo’s 

Vier choreografen met ieder een andere dansachtergrond ontwikkelen speciaal voor het festival een nieuwe danssolo: Dalton Jansen (urban/hiphop, o.a. bij Theater Rotterdam en Conny Janssen Danst), dansmaker Melisa Diktas (global/contemporary), choreografe en danser Sherise Strang (contemporary) en Sedrig Verwoert (choreograaf en hedendaagse danser o.a. bij Het Nationale Ballet). Bij de vier solo’s danst de performer op het podium in een verlichte cirkel waar het publiek omheen zit. Op die manier krijgt de bezoeker een unieke kans om dicht bij het werk en de maker te komen.

Stadsschouwburgprogrammeur Laura Marcus: “Het landelijke festivallandschap van dans is vrij gescheiden per genre, terwijl de praktijk en de makers dat steeds minder zijn. Dansdagen Haarlem springt in dat gat door het beste van alles te laten zien in een gebalanceerde mix.”

Haarlem dansstad

De Stadsschouwburg en de Schuur hebben dans hoog op de agenda staan en het dansaanbod voor de vlakke vloer in de Schuur en voor de grote zaal van de Stadsschouwburg vullen elkaar mooi aan. Voor het eerst slaan de beide podia de handen ineen om een nieuw dansfestival te organiseren. Ze stellen samen het programma samen en coproduceren het festival vanuit de gezamenlijke visie om van Haarlem een dansstad te maken. Informatie en programma zijn te vinden op www.dansdagenhaarlem.nl