Illustratie Ambassade presenteert Baanbrekers

07-09-2023 (13:27) - Bucket list

De Illustratie Ambassade brengt in de expositie Baanbrekers dertien 20ste-eeuwse kunstenaars samen die met hun vernieuwende, maatschappelijk relevante, en door vele geliefde werk uitgroeiden tot internationale illustratie iconen.

Tijdgenoten van Fiep Westendorp, zoals Jo Brocklehurst, Tove Jansson, Angel De Cora Dietz, Judith Kerr, Na Hye-seok en Gerda Wegener gebruikten hun illustraties en grafische kunst om belangrijke maatschappelijke thema’s aan te kaarten. Ze richtten zich op gendergelijkheid, vrouwenrechten, sociale empathie, milieu en dierenrechten. Thema’s die nog steeds relevant zijn.

Toegankelijke kunstvorm

Aanleiding van de expositie is het historisch onderzoek van bijzonder hoogleraar illustratie Emilie Sitzia. De expositie toont baanbrekers die een ongebruikelijk en uitdagend leven hadden voor hun tijd. Ze speelden een actieve rol in maatschappelijke veranderingen en gaven deze visueel vorm. De Illustratie Ambassade bewijst met ‘Baanbrekers’ dat illustratie een essentiële, toegankelijke kunstvorm is voor het aankaarten van maatschappelijke thema’s. De expositie neemt bezoekers mee op een tijdreis door het werk en de invloed van dertien 20ste-eeuwse illustratoren op de samenleving van vandaag. De expositie in het Meterhuis wordt op 5 oktober geopend door Hedy d’Ancona, in aanwezigheid van onder meer Sue Coe.