Tentoonstelling ‘Gevlucht om te Vechten'

06-06-2023 (14:43) - Bucket list

In ‘Gevlucht om te Vechten’ wordt de bijzondere geschiedenis van de Joodse mannen verteld aan de hand van persoonlijke verhalen. De tentoonstelling is vanaf 10 juni 2023 t/m 25 februari 2024 te zien in het Airborne Museum Hartenstein.

Op 17 september 1944 begon Operatie Market Garden, de grootste geallieerde luchtlandingsoperatie van de Tweede Wereldoorlog. De Britse 1st Airborne Division werd ingezet bij Arnhem. Wat veel mensen niet weten is dat onder deze eenheid zich eenentwintig Joodse Duitsers en Oostenrijkers bevonden. Zij waren in nazi-Duitsland opgegroeid, maar wisten in de jaren 30 naar Groot-Brittannië te vluchten en zich bij de Britse luchtlandingsstrijdkrachten aan te sluiten.

21 mannen

Deze eenentwintig mannen moesten nazi-Duitsland ontvluchten en lieten daarbij vrijwel al hun familie en bezittingen achter. Sommigen van hen hadden hun synagogen in vlammen zien opgaan of hadden in concentratiekampen gevangen gezeten. In Groot-Brittannië werden hun pogingen een nieuw leven op te bouwen ruw onderbroken door de Duitse invasie van West-Europa. Het wantrouwen ten aanzien van Duitse en Oostenrijkse vluchtelingen nam toe en in juni 1940 besloot de Britse overheid hen te interneren. Vanuit deze Britse interneringskampen meldde een groot aantal vluchtelingen zich aan bij het Britse leger. Zo kwamen ze, via een lange omweg, met de Britse luchtlandingstroepen bij Arnhem terecht.

Harold Schilling

Harold Schilling was een van de 21 Joodse vluchtelingen die samen met de Britse luchtlandingstroepen in actie kwamen tijdens de Slag om Arnhem. Hij werd in 1922 geboren in München waar hij opgroeide met zijn broer Werner, zusje Theodora en ouders Theodor en Dora. Nadat de NSDAP in 1933 aan de macht was gekomen werd Duitsland voor Joden steeds onveiliger. In 1938 besloten Harolds ouders hem naar een kostschool in Schotland te sturen. In april 1943 sloot Harold zich aan bij de Britse luchtlandingstroepen en kwam hij terecht bij de 21st Independent Parachute Company waarmee hij diende in Noord-Afrika, Italië, Noorwegen én Arnhem. In Arnhem werd hij geraakt door een Duitse sluipschutter. De shillingmunt die hij bij zich droeg ving de klap op en redde hiermee misschien wel zijn leven.

https://www.airbornemuseum.nl/gevlucht-om-te-vechten