113 wil ouders helpen om gesprek over zelfdoding te beginnen

113 wil ouders helpen om gesprek over zelfdoding te beginnen

21-10-2024 (13:26) - Campagnes

Veel ouders weten niet goed hoe ze moeten reageren als ze merken dat hun kind last heeft van mentale problemen of suïcidale gedachten. Daarom wil Stichting 113 Zelfmoordpreventie ouders helpen om een goed gesprek te beginnen met de nieuwe campagne: Praat er niet omheen. Laat zien dat je ze ziet.

KesselsKramer creëerde een audioboodschap, social content en een landingspagina. Naast relevante radiozenders bereikt de audio advertentie ouders via gerichte podcasts. Het doel is om ouders te helpen met hoe je een goed gesprek voert en hoe je kunt vragen naar zelfdodingsgedachten als je een vermoeden hebt dat een jongvolwassen kind daar last van heeft.

'Praten over zelfdoding is belangrijk om het te voorkomen', vertelt Babette Tierie, communicatieadviseur 113. 'Vaak doen jonge mensen dat met leeftijdsgenoten en kloppen ze minder snel aan bij hun ouders. Daar zijn allerlei redenen voor: ze voelen zich beter begrepen door hun vrienden of willen hun ouders niet lastig vallen. Toch is juist een gesprek met een ouder of een andere betrouwbare volwassene belangrijk om samen te kijken welke hulp nodig is. En een eerste stap te zetten waardoor een jongvolwassene zich daadwerkelijk beter gaat voelen.'

Stef van der Heijden, Strategy Director KesselsKramer: 'De gemiddelde leeftijd waarop jongeren uit huis gaan is 24 jaar, en deze leeftijd wordt steeds hoger. In deze vormende fase kunnen ouders een belangrijke rol spelen, vooral als ze durven en leren praten over mentale problemen of zelfdoding. In de campagne gebruiken we herkenbare vragen die ouders vaak aan hun kinderen stellen, om te laten zien dat je soms ook iets anders kunt vragen, zodat je een gesprek over zelfdoding kunt beginnen.'

1K Z1E J3

Deze campagne is onderdeel van de meerjarige campagne ‘1K Z1E J3’. De campagne roept de samenleving op om oprechte aandacht te hebben voor mensen in je directe omgeving. Vooral als je het gevoel hebt dat het niet goed gaat met de ander. Alleen samen kunnen we voorkomen dat mensen radeloos en eenzaam sterven door zelfdoding, en daar draagt de 'Praat er niet omheen' deelcampagne aan bij.