Hoofdrol voor Zeeuwse boon in nieuwe HAK-campagne met Elise Schaap

Hoofdrol voor Zeeuwse boon in nieuwe HAK-campagne met Elise Schaap

13-03-2023 (16:13) - Campagnes

HAK lanceert vandaag haar nieuwe campagne die consumenten bewuster moet maken van duurzame voordelen van lokaal geteelde peulvruchten. In de nieuwe campagne met actrice Elise Schaap speelt de kidneyboon uit Zeeland de hoofdrol.

HAK haalt al haar grote kidneybonen, die normaal in Noord-Amerika groeien, voortaan uit Nederland en daardoor hoeven ze geen lange reis meer af te leggen. Dat scheelt CO2-uitstoot en past binnen de Nationale Eiwitstrategie (NES).

Bewuste keuze

De nieuwe campagne, ontwikkeld door reclamebureau DDB Unlimited, maakt mensen bewust van de herkomst van peulvruchten en van de voordelen van lokale teelt. De Zeeuwse kidneyboon staat daarbij centraal, omdat het een goed voorbeeld is van een peulvrucht die eerder vooral in Noord-Amerika groeide, maar die HAK nu volledig uit Nederland haalt. Nicole Freid, marketing- en innovatiedirecteur van HAK, zegt hierover: “Doordat voedsel wereldwijd beschikbaar is, weet de consument niet meer altijd waar ons eten eigenlijk vandaan komt. Elise Schaap laat in de nieuwe campagne zien dat onze kidneybonen geen lange reis meer hoeven af te leggen uit Noord-Amerika en voortaan lokaal geteeld worden. Hierdoor zitten ze ‘beter in hun vel’ en is het ook beter voor de planeet.”

Met een knipoog

Maarten Remmers, creative director van DDB: “De campagne creëert bewustzijn bij de consument op de typische HAK-manier: laagdrempelig, met een vleugje humor en een knipoog.” HAK zet met deze campagne een volgende stap in de bijdrage aan de Nationale Eiwitstrategie om het aanbod van plantaardige, duurzamere en nieuwe eiwitten in Nederland te vergroten. De organisatie tekende vorig jaar bovendien mee aan de ‘Bean Deal’, een Green Deal die werd gesloten tussen het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en 56 samenwerkingspartners. Deze Green Deal moet zorgen voor meer teelt van eiwitrijke gewassen in Nederland om meer zelfvoorzienend te worden in nieuwe en plantaardige eiwitten. De lokaal geteelde kidneybonen van HAK zijn gecertificeerd met het onafhankelijke duurzaamheidskeurmerk ‘On the way to PlanetProof’. HAK experimenteert ook met zwarte bonen, kleine witte bonen, Pinto- en Borlotti-bonen van Nederlandse bodem.

Credits

HAK: Nicole Freid, Yolanda van Grootel
Reclamebureau: DDB Unlimited
Productiehuis: Holy Fools