MRN lanceert matrasrecycling campagne: Hou ‘m droog

MRN lanceert matrasrecycling campagne: Hou ‘m droog

15-10-2024 (12:17) - Campagnes

Elk jaar eindigen er meer dan 1.5 miljoen matrassen op de afvalstapel. Dat is ruim 30.000 ton afval per jaar. Zonde en onnodig, want droge matrassen zijn goed te recyclen. Reden voor Matras Recycling Nederland om de Dag van het Droge Matras te introduceren en een landelijke campagne te starten om bewustwording te vergroten en duurzaamheid te bevorderen.

De campagne, gemaakt door RAUWcc, roept consumenten op om hun oude matrassen droog in te leveren, want alleen dan zijn ze geschikt voor recycling. Van oude matrassen kunnen namelijk nieuwe dingen zoals judomatten, isolatie voor huizen en dempende vloeren bij speeltuinen gemaakt worden. 

Dag van Droge Matras

MRN introduceert 15 oktober als de Dag van het Droge Matras en gebruikt deze dag als startsein voor de landelijke campagne. MRN is een initiatief van matrasaanbieders Ikea, Koninklijke Auping, Beter Bed, Hilding Anders en Swiss Sense. Deze partijen initiëren samen met Hml Bedding en NVDR deze campagne. Vaak is bijdragen aan recycling makkelijk: sommige matrasaanbieders nemen een oud matras mee bij de levering van het nieuwe matras, als service. Ook zijn er veel gemeenten met een ophaaldienst. Voor consumenten een kleine moeite, maar een grote impact voor het milieu.

Matras inleveren

De campagne met als pay-off Hou ‘m droog moet een grote bijdrage gaan leveren aan het behalen van het doel om in 2028 75% van de verkochte matrassen te recyclen. Ook moet van alle gerecyclede matrassen tot 90% van het gewicht omgezet worden in bruikbare materialen voor nieuwe producten. Een ambitie waar producenten, winkeliers én consumenten aan kunnen bijdragen. Check hier waar je jouw oude matras droog kunt (laten) inleveren.