Nederlandse Golf Federatie organiseert ruil-je-rode-broek-in-weken om imago te verbeteren

Nederlandse Golf Federatie organiseert ruil-je-rode-broek-in-weken om imago te verbeteren

11-09-2023 (13:46) - Campagnes

Golf wordt gespeeld door vermogende mannen op leeftijd met rode broeken: dat is het stereotiepe beeld dat veel mensen van de sport hebben. 25% van de Nederlanders vindt de sport elitair.

Daarom komt de Nederlandse Golf Federatie (NGF) in actie. Samen met verschillende golfclubs door het hele land organiseert de NGF de ruil-je-rode-broek-in-weken. Bestaande leden kunnen symbolisch hun rode broek afstaan om het imago van golf te veranderen. Zo laat de oude generatie leden een nieuwe generatie golfers -met een knipoog- zien dat iedereen welkom is bij de club. De actie is ontwikkeld door vrouwenbureau Calamity Jane.

De NGF kondigde recent een duurzame samenwerking aan met Calamity Jane, juist omdat het beter aanspreken van de vrouwelijk doelgroep hoog op de agenda staat. De Validators deed onderzoek voor de NGF. “Daaruit blijkt dat het vooral onder vrouwen slecht gesteld is met het imago van golf”, zegt Daniëlle Wallet, marketingdirecteur van de NGF: “Maar liefst 50% vindt de sport elitair. 30% associeert golf met vrouwen, 50% met mannen. Waarom vrouwen niet met golf beginnen? De grootste barrière die genoemd wordt: ‘omdat het niet mijn wereld is’.”

Geerke Catshoek, creative director van Calamity Jane, herkent de stereotiepe denkbeelden over golf wel: “Wij dachten er zelf ook zo over,” zegt Catshoek. “Maar juist ómdat het een sport is, waarvan je denkt: ‘daar hoor ik niet’ snap je als creative wat er bij de doelgroep speelt. Die types in rode broeken vonden we stiekem best een beetje intimiderend. We wilden juíst hen een sympathiek gebaar laten maken om een nieuwe generatie welkom te heten. De ‘elite’ laat met de rode-broeken-actie zien dat ze met een beetje zelfspot en humor naar zichzelf durven te kijken. Dat maakt hen benaderbaarder en vriendelijker. Daardoor wordt de drempel om ook een keer een proefles te nemen een stuk lager. En als je eenmaal op die baan staat, blijkt het hartstikke leuk te zijn.”

Kaksport

Eerder dit jaar lanceerde de NGF de campagne ‘Welcome to the Club’ om een nieuwe, bredere doelgroep warm te maken voor golf. In de campagne speelt de NGF met de verschillende vooroordelen rondom golf, om te laten zien dat de sport heel veel moois te bieden heeft voor een breder publiek. “Golf staat bekend als ‘kaksport,’” zegt Daniëlle Wallet, marketingdirecteur van de Nederlandse Golf Federatie. Onderzoek toont aan dat een aanzienlijk deel van de niet-golfers denkt dat de gemiddelde golfer in een rode of geruite broek op de baan staat. Geen enkele groep komt zo sterk bovendrijven als ‘de kakkers’ als mensen aan golf denken. “Dat beeld willen we blijvend veranderen,” aldus Wallet.

Na de inzameling krijgt een bekende fashion designer vrij spel om alle gedoneerde broeken in een nieuw jasje te steken. Details hierover worden later dit jaar bekend gemaakt.

Vanaf 11 september gaat de actie live op www.golf.nl/rodebroek en op diverse golfclubs door het land.