WK-reclame Jumbo van de buis gehaald na kritiek

WK-reclame Jumbo van de buis gehaald na kritiek

02-11-2022 (12:43) - Campagnes

De WK-reclame van supermarktketen Jumbo zal niet meer op televisie te zien zijn, melden RTL Nieuws, Het Parool en NOS. De reclame, waarin bouwvakkers te zien zijn die een polonaise lopen, kreeg veel kritiek op sociale media.

De reclame van Jumbo werd gemaakt voor een spaaractie van de keten tijdens het WK voetbal dat in Qatar zal plaatsvinden. Mensenrechtenorganisaties zijn niet te spreken over de reclame die vanaf dinsdag werd uitgezonden, omdat in Qatar duizenden mensen zijn overleden die onder slechte omstandigheden werkten aan de opbouw van het WK. Ruud Bosgraaf, woordvoerder van Amnesty International: “De hossende bouwvakkers maken het extra wrang. Dan plaats je jezelf als bedrijf buiten de werkelijkheid.”

Niet de bedoeling

De Reclame Code Commissie (RCC) kreeg ook klachten binnen over de reclame en zal gaan kijken of deze met voorrang behandeld kunnen worden. Volgens Frank Volmer, de directeur van de Stichting Etherreclame (Ster) is de commercial wel gecontroleerd en 'door de wasstraat heen gegaan'. Jumbo laat via Twitter weten dat 'het nooit de bedoeling is geweest een link te maken naar de erbarmelijke arbeidsomstandigheden in Qatar'. 


Het Parool, 'Jumbo stopt per direct met WK-reclamespot met hossende bouwvakkers', Jumbo Supermarkten via Twitter