Zomertentoonstelling 'Aan de horizon' opent in Centraal Museum Utrecht

Zomertentoonstelling 'Aan de horizon' opent in Centraal Museum Utrecht

25-04-2023 (14:59) - Creatie

Op vrijdag 30 juni opent de thematentoonstelling Aan de horizon in het Centraal Museum. In de tentoonstelling reflecteren hedendaagse, moderne en oude kunstenaars op reizen en de ervaring van het landschap. Kunstenaars zoeken al eeuwenlang naar een nieuwe horizon, zowel letterlijk als figuurlijk.

Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum: ‘Aan de horizon is de eerste in een serie van zomertentoonstellingen in het Centraal Museum. We willen daarin verrassende combinaties uit de eigen collectie tonen, aangevuld met bruiklenen, en inspelen op de actualiteit.’

Het landschap als inspiratie

Aan de horizon vertrekt vanuit de tijd van de Italianisanten: Utrechtse kunstenaars die in de zeventiende eeuw naar Rome vertrokken. Daar raakten ze geïnspireerd door het landschap en hun Italiaanse tijdgenoten. Terug in Utrecht introduceerden ze een nieuwe schilderstijl: uitgestrekte landschappen met mediterraan licht dat doet denken aan zomerse dagen. In de tentoonstelling zijn werken van Jan Both, Cornelis van Poelenburch en Jacob de Heusch te zien.

Nogsteeds relevant

De reis door het landschap is ook voor hedendaagse kunstenaars nog steeds een belangrijk thema. Daarbij gaat het over de ervaring van het landschap, over het reizen met een duidelijk doel of juist de reis zonder bestemming in gedachten. Zo is het werk Le Soleil Toujours van de Libanese kunstenaar Etel Adnan te zien, een bruikleen van Museum Voorlinden. Met 136 handgemaakte en -beschilderde keramiektegels beeldt ze een monumentaal landschap af, met als middelpunt een grote zon. 

Beladen betekenis

Reizen kan ook een meer beladen betekenis hebben. Het landschap laat sporen zien van thema’s als gedwongen migratie en klimaatcrisis. Aan de horizon bevat een groot aantal kritische werken van hedendaagse kunstenaars, zoals de video Elsewhere van Fiona Tan. Hoewel een voice-over een beschrijving geeft van een utopische plek, is er een stedelijke omgeving te zien met steeds meer luchtvervuiling. Het werk Ntabamanzi van Lungiswa Gqunta bestaat geheel uit prikkeldraad. Met de installatie wil de Zuid-Afrikaanse kunstenaar laten zien dat vrij bewegen door een landschap niet voor iedereen vanzelfsprekend is.

Van Bob Ross tot Centraal Laat

Aansluitend op Aan de horizon is een programma van activiteiten ontwikkeld. Zo kunnen bezoekers landschappen schilderen in de stijl van Bob Ross, worden er workshops voor jong en oud georganiseerd in een caravan in de museumtuin en zijn er speciale wijkdagen. Ook worden er filmavonden in de museumtuin georganiseerd en zijn er aangepaste Centraal Laat edities voor jongvolwassenen.