Autoleasepark blijft zich uitbreiden in Nederland

Autoleasepark blijft zich uitbreiden in Nederland

04-06-2024 (13:31) - Economisch

Het aantal Nederlandse huishoudens dat kiest voor private lease bij de vervanging van hun bestaande auto blijft groeien, zo blijkt uit recent gepubliceerde cijfers. In het eerste kwartaal van 2024 werden 16.300 nieuwe auto’s toegevoegd aan het autoleasepark dat Nederland rijk is. Ten opzichte van het kwartaal daarvoor betekent dit een groei van iets meer dan een procent. Het Nederlandse autoleasepark kent in z’n geheel momenteel een omvang van meer dan 1,35 miljoen voertuigen. Het gaat hierbij overigens niet uitsluitend om auto’s die middels private lease worden afgenomen, maar bijvoorbeeld ook om auto’s die zakelijk worden aangeboden aan medewerkers. De groei van het wagenpark met zakelijke leaseauto’s groeit iets harder dan auto’s die middels private lease worden afgenomen bij aanbieders.

Groeiende vraag naar compacte en betrouwbare auto’s

Kijkend naar de auto’s die regelmatig middels private lease worden afgenomen, zijn het met name de compacte stadsauto’s die in trek zijn. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe Toyota Aygo X, de Toyota Yaris en de Volkswagen Polo. Het zijn compacte, betrouwbare auto’s die voor een relatief scherpe maandprijs kunnen worden gebruikt. Een platform als dat van Autonomer maakt het voor de consument heel eenvoudig om de verschillende opties naast elkaar te zetten. Belangrijk hierbij is niet alleen het vergelijken van de diverse auto’s, maar ook de voorwaarden uit het contract. Tot op welke hoogte vallen de gereden kilometers binnen het leasecontract? Wat is de prijs die je per kilometer betaalt, wanneer je meer rijdt dan dat aantal? Enzovoorts.

Private autoleasepark nadert omvang van een kwart miljoen

De vraag naar private lease groeit de laatste maanden harder dan in 2023 het geval was. Enige tijd leek de vraag naar privé afgenomen leaseauto’s iets te stagneren. Inmiddels zet de groei door en nadert het private leasepark in Nederland een omvang van een kwart miljoen auto’s. Het ligt in de lijn der verwachting dat dit aantal eind Q2 gehaald wordt.

Verschillende voordelen maken private lease aantrekkelijk

Private lease biedt consumenten verschillende voordelen ten opzichte van de aanschaf van een nieuwe auto. Op voorhand weet je precies waar je aan toe bent, daar onder meer de onderhoudskosten binnen het contract vallen. Datzelfde geldt voor de verzekering van het voertuig, de wegenbelasting, enzovoorts. Met name het onderhoud valt regelmatig veel duurder uit dan autobezitters op voorhand verwachten. Het kan een forse impact hebben op de bestedingsruimte van een gezin. Met private lease loopt men dat risico niet.
 


Bureaus

Media

Marketing