Schokkende resultaten onderzoek misbruik seksueel beeldmateriaal

02-08-2024 (08:06) - Inclusiviteit

Een wereldwijd onderzoek van Kaspersky laat zien dat voornamelijk jongeren vatbaar zijn voor misbruik van seksueel beeldmateriaal. In het onderzoek onder 9033 mensen, waaronder 504 Nederlandse respondenten, werd gekeken naar de omvang van het vastleggen, delen en het misbruik van seksueel beeldmateriaal, ook wel bekend als ‘wraakporno’.

Ruim een derde van de respondenten (39%) geeft aan iemand te kennen die slachtoffer is geweest van dit beeldmisbruik. Bijna 7 procent geeft aan zelf slachtoffer te zijn geweest. Ook al lijkt dit een klein percentage, in absolute getallen komt dat al neer op al 34 Nederlandse respondenten alleen in dit onderzoek.

Een kort overzicht van de cijfers

Bijna een kwart (23%) van de Nederlandse respondenten heeft foto's van zichzelf gedeeld met mensen waarmee ze daten of chatten, waarbij het aantal onder de 25-34-jarigen steeg tot 37 procent.

13 procent van de Nederlandse ondervraagden die toegaf naakt/expliciet materiaal te hebben gedeeld van iemand anders zei dit te doen vanwege wraakdoeleinden of om anderen bang te maken (ook 13%).

Één vijfde van de jongeren (16-24 jaar) geeft aan beelden verstuurd te hebben naar mensen die ze niet face-to-face hebben ontmoet. Het vertrouwen is hierbij groot. Bijna de helft (48%) vertrouwt er op dat de intieme foto’s worden verwijderd op verzoek. Slechts 14% van de Nederlandse respondenten vroeg hier ook om.

"Consequenties moet je dan ook maar gewoon accepteren zegt 67 procent van de mannen en 48 procent van de vrouwen"

Victim blaming

Het onderzoek is daarnaast dieper ingegaan op het gedeelte victim blaming. Meer dan de helft (58%) van de mannen geeft aan dat het je eigen schuld is als beeldmateriaal in de verkeerde handen komt ten opzichte van één derde van de vrouwen. Consequenties moet je dan ook maar gewoon accepteren zegt 67 procent van de mannen en 48 procent van de vrouwen.