Bumble voorspelt de datingtrends voor 2023

16-11-2022 (16:27) - Lifestyle

Bumble, een dating app waar vrouwen het eerste bericht sturen, heeft de trends gepubliceerd die het daten in Nederland in het nieuwe jaar zullen gaan bepalen.

Bumble's trends voor 2022 richtten zich op herontdekken van het datingleven, terwijl de pandemie op een einde liep. Zo voorspelden ze de opkomst van alcoholvrij 'dry-dating', en een obsessie om hobby's onderdeel te maken van onze dates. Na vorig jaar, het jaar van herontdekking, suggereert het onderzoek onder Bumble-gebruikers dat volgend jaar meer gericht zal zijn op het uitdagen van de status quo en het vinden van meer balans in de manier waarop we daten.

Trends voor 2023

Als het gaat om daten in 2023, verwacht Bumble het volgende:

• Open Casting: Het tegenovergestelde van type-casting, open casting, verwijst naar hoe 1 op de 3 mensen nu meer openstaat voor wie ze overwegen te daten buiten hun 'type'. De overgrote meerderheid van de mensen (63%) richt zich meer op emotionele volwassenheid dan op fysieke vereisten.

• Waakzaamheid: Met de terugkeer van de kantoorcultuur en drukke sociale agenda's voelt de meerderheid van de mensen zich momenteel overweldigd. Dit houdt in dat we duidelijker zijn over onze emotionele behoeften en grenzen (63%), dat we beter nadenken over hoe we onszelf naar buiten toe presenteren (59%) en dat we ons sociaal niet te veel engageren (53%).

• Evenwicht tussen liefde en leven: Er heeft een verschuiving plaatsgevonden in de manier waarop we denken over en waarde hechten aan ons werk en het werk van onze partner. De helft van de mensen geeft prioriteit aan het evenwicht tussen werk en privéleven (49%). 

• Wanderlove: 1 op de 3 mensen op Bumble die zegt nu meer open te staan voor reizen en relaties met mensen die niet in hun huidige stad wonen. In Nederland is dit nog hoger: bijna de helft (45%) overweegt relaties met mensen buiten hun stad. 

• Nieuw jaar, nieuwe ik: Gesprekken over gender-normen en verwachtingen stonden centraal. In het afgelopen jaar zegt 3 op de 4 mannen op Bumble hun gedrag meer dan ooit onder de loep te hebben genomen. Meer dan de helft van de mannen op Bumble vecht actief tegen stereotypen die suggereren dat mannen geen emoties mogen tonen, uit angst om zwak over te komen. 

• Dating Renaissance: De mensen die in de afgelopen twee jaar een huwelijk of serieuze relatie hebben beëindigd, springen nu in hun tweede hoofdstuk met 1 op de 3 mensen op Bumble die voor de eerste keer een dating app gebruiken.

• Ethische sex-ploration: De manier waarop we praten, denken en seks hebben verandert. Meer mensen benaderen seks, intimiteit en dating op een open en verkennende manier (42%) en seks is niet langer het taboe, waarbij meer dan de helft van ons het ermee eens is dat het belangrijk is om seksuele wensen en behoeften vroegtijdig te bespreken (53%). 

• Cash-candid dating: De stijgende kosten van het leven hebben geleid tot meer eerlijke en open gesprekken over geld en dating met 1 op de 4 mensen op Bumble die financiële grenzen stellen voor hun datingleven. Dit betekent niet dat we minder daten, maar eerder dat we veranderen hoe we daten: meer dan de helft (57%) is meer geïnteresseerd in casual dates dan in iets chiques. In Nederland is bijna de helft (45%) is niet onder de indruk van 'over the top' dates.

Grenzen stellen

Naomi Walkland, Bumble's Vice-President voor Europa zegt over de voorspelling: "2022 was een vormend jaar met de terugkeer van reizen, de drastische toename van onze sociale levens, verplichtingen en een aantal turbulente wereldwijde gebeurtenissen. Voor sommige mensen gaf deze post-pandemische verschuiving hen echter een gevoel van controle en uitputting. Als reactie hierop hebben we gezien dat mensen op Bumble nu prioriteit geven aan het vaststellen en duidelijk verwoorden van hun grenzen. Deze grenzen kunnen emotioneel zijn, zoals openhartig zijn over wat ze willen of het herkennen van red en green flags; fysiek, zoals ervoor zorgen dat ze zich niet te veel vastleggen; of financieel, het aanmoedigen van openhartige gesprekken over onderwerpen die voorheen taboe waren".