De privékluis: niet alleen voor miljonairs

14-08-2024 (17:49) - Lifestyle

Waardevolle spullen bewaren we het liefst veilig achter slot en grendel. Veel mensen gebruiken hiervoor bankkluizen en safeloketten. Maar doordat meer en meer bankkantoren hun deuren sluiten, neemt de beschikbaarheid van deze kluizen af en wordt er steeds vaker geïnvesteerd in een kluis voor thuis. Maar waarom zou je dat doen?

Niet alleen voor miljonairs

We kennen allemaal wel dat beeld: die miljonair die in zijn villa een schilderij van de muur haalt, waarachter een kluis tevoorschijn komt. Hij draait aan het codeslot, we horen een zware klik, de stalen deur gaat open en hij haalt er dikke stapels geld uit voor die (schimmige) zakendeal. Kluizen hebben het imago dat ze alleen worden gebruikt door de allerrijksten, maar de realiteit is anders. Ook de ‘gewone’ man heeft baat bij kluizen. Iedereen heeft bezittingen die voor hem of haar waardevol zijn: dingen die niet per se heel veel geld waard zijn, maar juist enorme emotionele waarde hebben. Denk aan geërfde sieraden, waardevolle foto’s of tastbare herinneringen. Maar ook belangrijke papieren en documenten kunnen baat hebben bij een kluis. Sterker nog, sommige spullen moeten zelfs in een kluis worden bewaard, wil je ze kunnen laten verzekeren. En waarom zou je die spullen bewaren in een kluisje bij de bank? Thuis kun je 24 uur per dag, 7 dagen in de week bij de inhoud en ben je niet afhankelijk van openingstijden. Daarbij bieden kwalitatieve kluizen voor thuis dezelfde mate van beveiliging en zijn ze niet alleen inbraakwerend, maar ook brandwerend. Het enige nadeel: goede kluizen kosten best wat geld. En daar gaat het vaak mis…

De perfecte kluis uitzoeken

Het is een misvatting dat alle kluizen voor goede beveiliging zorgen. Je kunt waardevolle spullen prima bewaren in een niet brandwerende kluis van onder de 100 euro. Tenminste, als het doel is dat je kinderen niet zomaar bij de inhoud kunnen. Inbrekers daarentegen hebben dit soort kluizen met een klap en een zucht binnen 30 seconden open. Wordt de inhoud uit zo’n goedkoper kluisje gestolen of raakt het beschadigd door brand, dan vergoedt de verzekering niets. Zoek kluizen dus niet uit op basis van prijs, maar vraag jezelf af: welke spullen wil ik in mijn kluis bewaren en wat is de totale waarde van deze spullen? Afhankelijk daarvan kun je de norm / certificaat van de kluis bepalen. Deze norm bepaalt tot welk bedrag de inhoud van de kluis verzekerd kan worden. (Het correct verankeren van de kluis is hierbij een vereiste.) Denk ook na over de mate van brandwerendheid van je kluis en over het type kluisslot. Zowel sleutelsloten als elektrische sloten hebben allebei hun voordelige en minder voordelige eigenschappen.

Iedereen heeft wel bezittingen die hij of zij veilig wil kunnen opbergen. Kluizen zijn hiervoor de beste oplossing. Ben je op zoek naar een kluis voor thuis? Deze Deurbeslag website heeft een groot assortiment kwalitatief hoogstaande kluizen voor iedere behoefte.