Hoe maak je je tuinmeubilair schoon?

24-01-2022 (21:07) - Lifestyle

Als de lente eraan komt, wordt het tijd om je tuinmeubilair eens goed schoon te maken. Zo kun je in de zomer weer optimaal genieten van je tuinset. Door opspattende regen in de winter kan het flink vies zijn geworden. Hoe je ze het beste kunt schoonmaken hangt af van het materiaal. Bij het ene materiaal gaat het makkelijker dan bij andere. Lees snel verder als je wel wat tips kunt gebruiken om jouw tuinmeubilair eens een goede schoonmaakbeurt te geven. 
 

Tuinmeubilair van vlechtdraad

Tuinmeubelen van kunststof vlechtdraad is makkelijk schoon te maken. Met een zachte borstel, groene zeep en een emmer lauwwarm water ziet je kunststof tuinmeubilair er snel weer als nieuw uit. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen. Deze kunnen het materiaal aantasten. Het gebruik van een hogedrukspuit is ook niet aan te raden. Het materiaal kan hierdoor kapot gaan.
 

Houten tuinmeubelen

Al het houten tuinmeubilair dat in de winter buiten blijft staan moet in de olie worden gezet, anders krijgt het al snel een mat grijze kleur. Soms kunnen houten tuinmeubelen last krijgen van weerplekken. Dat zijn kleine zwarte puntjes. Deze moeten snel verwijderd worden, want ze kunnen leiden tot houtrot. Ook houten tuinmeubelen kun je schoonmaken met groene zeep en lauwwarm water. Soms kun je op houten tuinmeubelen te maken krijgen met hardnekkige groene aanslag. Met groene zeep en een paar eetlepels kristal soda kun je het vaak makkelijk wegkrijgen. Heb je je houten tuintafel en stoelen schoongemaakt? Zet ze daarna even goed in de olie.
 

Kunststof tuinmeubelen

Ook kunststof tuinmeubelen hebben onderhoud nodig. Vuil kan zich makkelijk aan de bovenlaag van het plastic hechten. Schoonmaken met een sopje van water en allesreiniger is meestal voldoende om je kunststof tuinmeubelen schoon te krijgen. Bij het sopje kun je ook wat natuurazijn en baking soda doen. Omdat baking soda milder is dan gewone soda, is dit beter voor het plastic. Gebruik in plaats van schuursponsjes liever een zachte spons. Dat tast het plastic minder aan. 
 

Tuinmeubelen van Roestvrij Staal

Tuinmeubelen van Roestvrij staal hebben weinig onderhoud nodig. Toch is het belangrijk om tuinmeubelen van R.V.S. af en toe een onderhoudsbeurt te geven. Zo voorkom je dat er kleine roestpuntjes ontstaan. Het reinigen kun je het beste doen met een schone doek en speciale reiniger voor roestvrij staal. 
 

Aluminium tuinmeubelen

Aluminium is een onderhoudsvriendelijk. Het materiaal kan niet roesten. Aluminium tuinmeubelen kun je het beste af en toe afnemen met een doek. Zitten er vlekken op je aluminium tuinmeubels en wil je ze beter schoonmaken? Dan kun je water, groene zeep en een zachte doek of borstel gebruiken. Maak geen gebruik van een hogedrukreiniger, deze kan je tuinmeubilair beschadigen. 
 

Tuinmeubelen van graniet

Tuinmeubelen van graniet hebben een speciale behandeling nodig vanwege hun structuur. Het is belangrijk om het graniet zo snel mogelijk schoon te maken als er vuil op komt. Zo kan het vuil niet in het meubel trekken. Dep de vlek op met een schone doek. Gaat de vlek niet weg, probeer het dan met veel water en groene zeep. Maak geen gebruik van harde voorwerpen, daardoor kunnen er krassen in het meubel komen. 
 

Kleurvervaging

Tuinmeubelen van kunststof rotten niet, maar worden wel aangetast door weersinvloeden. Hierdoor kunnen de kleuren vervagen. Er zijn speciale middelen op de markt die de natuurlijke kleur van de meubels kunnen herstellen en zorgen voor een slijtvaste toplaag. Deze producten hebben een uv-werende werking, zodat je tuinset beter beschermd is tegen de invloed van de zon.