Hotdoghouse, de eerste hangout voor alle stadse honden, van start

05-03-2023 (18:10) - Lifestyle

Hotdoghouse, de allereerste hangout voor honden, heeft de deuren geopend. Hotdoghouse wil steden leefbaarder maken voor hond en eigenaar. Dat doen ze door een plek te bieden waar de hond de ruimte heeft om zich uit te leven, waar de baasjes kunnen ontspannen en waar ze zich samen als duo kunnen ontwikkelen.

Het concept biedt dagopvang én gedragstraining door gecertificeerde gedragsdeskundigen. Daarnaast worden er allerlei evenementen georganiseerd waar honden met hun eigenaar kunnen leren over elkaars gedrag. Dat doet het - in knalroze gekleed uniform – via laagdrempelige evenementen zoals dogmovie-nights op roze beanbags.

In Amsterdam wonen een steeds sneller groeiend aantal honden – inmiddels meer dan 30.000 – waarmee de druk op parken, gefrustreerde eigenaren en incidenten toeneemt. Eigenaren worden zich vaak pas (te) laat bewust van het gedrag van hun hond: wanneer het escaleert. En op dat moment is het lastig om de juiste hulp te vinden. Maar door een laagdrempelige plek te creëren waar je bewust wordt gemaakt van gedrag en waar handvaten worden geboden wil Liselotte van der Lugt (oprichter van het concept) dat aanpakken.

Dagopvang

Hotdoghouse is een omheinde speeltuin waar honden weer even écht hond kunnen zijn. Onder supervisie van ervaren trainers kunnen members 5 dagen per week komen spelen, trainen, wandelen en verblijven. Op de dagopvang, waar maar 30 plekken zijn, honden leren wat er van hen verwacht wordt, gaan mee op lange pack-wandelingen en krijgen de hele dag liefde en aandacht van het Hondencoach team.

Het is een plek die Liselotte miste toen zij tegen uitdagingen aanliep met haar geadopteerde hond Nellie: “Toen Nellie in ons leven kwam, werd het opeens heel lastig om spontane plannen te maken. Op de meeste plekken kon – of wilde – ik haar niet zomaar achterlaten. Ook liepen we tegen meer gedrags gerelateerde problemen aan: ze blafte tegen alle vreemde mannen en bezoek was wat haar betreft niet zo welkom. Waarom is er geen plek waar ik laagdrempelig om hulp kan krijgen rondom mijn hond? Dan maar zelf doen, dacht ik."

Het viel de ondernemer op dat in steden zoals Los Angeles, Kaapstad en Londen hippe, full service hondenopvangen razend populair zijn. Maar uitlaatservices en hondenopvangen in Nederland opereren vaak nog als eenpitters en wordt het lang niet altijd aangestuurd door gedragsdeskundigen. Het enige probleem: hoewel Liselotte op het gebied van conceptontwikkeling en start-ups veel ervaring heeft, is haar ervaring in de hondenwereld vrijwel nul. Maar toen zij een cursus van Sabeau Mallouk volgde bleken de twee een visie te delen. Namelijk: het taboe van een niet perfecte hond moet eraf! En, hulp vragen moet laagdrempeliger worden."

Basisschool

Sabeau is niet alleen gecertificeerd hondengedragsdeskundign, maar heeft ook verschillende cursussen gevolgd, zoals bij iconen als Martin Gaus en Cesar Millan. Honden kunnen bij haar intern komen, en zelfs de meest agressieve honden – die niet meer welkom zijn in het asiel bijvoorbeeld – worden door Hotdoghouse opgenomen, getraind ern herplaatst. De gedragsdeskundige merkt dat er behoefte is aan één plek waar eigenaren laagdrempeliger geholpen kunnen worden: “Nederland miste een plek waar honden en eigenaren handvaten krijgen bij uitdagingen en waar je je hond onbezorgd achter laat. Ik zie Hotdoghouse als een soort basisschool: je speelt lekker met vriendjes, terwijl we je op een leuke manier leren wat er van je verwacht wordt."